En del med langvarige smerter sliter med depressive plager i tillegg. Og dette kan gjøre smertene verre. Det er vanskelig og for noen umulig å være like fornøyd over livet dersom det har oppstått en negativ forandring som innebærer sykdom, smerter eller andre plager. Det kan bli sånn at man i økende grad gir slipp på de gjøremålene som har vært lystbetonte. Når du ikke lenger kjenner lyst til å gjøre ting som du før hadde glede av, så kan det være en varsellampe som blinker. Å ikke kjenne glede over det du egentlig liker, kan være tegn på en depresjon. Spesielt hvis du samtidig føler det nedfor eller nedstemt mesteparten av dagen.
Du bør da jobbe imot at depresjonen får utvikle seg. Måten å jobbe mot det blir å presse seg selv til å gjøre det du pleier å like, selv når du ikke har lyst. Dersom du ble glad av å gå tur, men nå ikke har lyst, så er det bedre å gå en kort tur enn å ikke gå tur i det hele tatt. Kanskje kjenner du at det gjør litt godt likevel. Sammenliknet med å ligge time etter time inne, vil det oftest kjennes bedre ut å få til en kort tur ut. Det samme gjelder å treffe mennesker som du har hatt glede av å være sammen med før. Overtal deg selv til å treffe dem selv om du ikke har lyst, du får det ikke nødvendigvis bedre ved å avlyse. Du blir da sittende alene med tankene dine og får det antakelig verre.
Vektlegg positive opplevelser. Ett tips: Skriv ned tre ting hver dag som du er takknemlig for. Pass på gode rutiner, å være fysisk aktiv, spise og sove godt bidrar til god balanse og kan hjelpe å motvirke depresjon. Men dersom depresjonen utvikler seg, er det viktig å snakke med fastlegen om det. Du vil da kunne få råd og støtte, hjelp til å vurdere medisiner eller henvisning til annen samtalebehandling.