Instruksjonsvideo

Engstelighet

Har bekymring og engstelse en innvirkning på langvarige smerter?

Mange med langvarige smerter er engstelige og urolige for både livet nå og fremtiden. Dette kan gjøre smertene verre. Smerter og plager får ofte negative konsekvenser for livet. Av og til finnes det gode og konstruktive løsninger som du kan gjennomføre for å få det bedre, men ikke alltid.

Det kan da være lurt å sortere i bekymringene; legge en plan for hvordan du kan løse de problemene som lar seg løse, og legge til sides bekymringene for de problemene som ikke lar seg løse. Mange opplever det som positivt at de faktisk kan godta at noen bekymringer må få lov til å være til stede som en naturlig del av livet.

Det kan uansett være lurt å tenke gjennom følgende. Har du nok fokus på det som er positivt og som betyr noe for deg i livet ditt? Bruker du nok tid på det som gjør deg glad, eller ender du for mye med å engste deg over alt som kanskje kan skje av dårlige ting?

Å være sosial og i kontakt med mennesker som både har interesse og forståelse for deg kan være den beste medisin mot engstelighet og bekymringer. Kanskje kan et godt råd for deg være å øve deg opp til å bli mer sosial igjen. Vi er forskjellige og noen trenger det motsatte, å pleie egentid. Hva kan være godt for deg å bruke tiden på?

Å bekymre seg for fremtiden vil ofte være helt bortkastet. Fremtiden ligger foran oss, og det kan oppstå ting som gjør at alle planer eller visjoner som du har planlagt, må legges bort. Vi må derfor prøve å legge bort bekymringer for fremtiden og i stedet fokusere på det vi faktisk kan påvirke og gjøre noe med i livene våre nå.

Vil du vite mer?