Instruksjonsvideo

Sosial isolasjon

Sosialt samvær er viktig for oss alle. Mangel av sosial omgang kan forsterke langvarige smerter.

Opplever du å ha for lite samvær og sosiale aktiviteter med familie og venner? Det er dessverre vanlig å trekke seg tilbake sosialt når dagene preges av mye smerte. Noen tror at dette kan bidra til at smertene blir mindre plagsomme, men oftest er det motsatt, dessverre - at sosial isolasjon over tid forsterker langvarig smerte.

De som har langvarige smerter, har mindre overskudd til å delta i sosiale aktiviteter. De tenker ofte at andre skal slippe å bekymre seg eller føle belastning over at du plages. Uansett hva grunnen til at man ønsker å trekke seg tilbake er, så blir det viktig at du klarer å være åpen og ærlig om hvordan du egentlig har det. Fortell hvorfor du takker nei til å være sammen, men si gjerne at du setter pris på å bli invitert og at du fortsatt ønsker det. Det skaper nærhet og forståelse og kan bidra til at du sammen med andre kan finne løsninger for å delta uten å overbelaste deg.

Når man lever med langvarige smerter vil man ofte oppleve at man har færre sosiale arenaer å delta på. Dette kan være fordi man har falt ut av arbeidslivet, har dårligere råd eller klarer mindre belastning. Da blir det ekstra viktig å finne ut av alternativer for sosial omgang som reduserer ensomhet. Kanskje finnes det et tilbud i kommunen som du kan delta på. Prøv å finne ut av det selv eller snakk med fastlegen din om dette.

Vil du vite mer?