Instruksjonsvideo

Verstefallstenkning

Hvordan håndterer man skremmende tanker?

Å gå inn i skremmende tanker om smertene kan føre til at de føles enda mer intense. Noen ganger får vi tanker som virker skremmende på oss, det kan være vanskelig eller umulig å stoppe de tankene. Akkurat som det føles som at noe er veldig galt eller at vi feiler noe som er farlig. Noen ganger føles det sannsynlig at noe går veldig galt i fremtiden. Vi tolker det vi kjenner på en skremmende og dramatisk måte og det kan føles umulig å kontrollere der.

Vi møter en del mennesker med smerter som sier at det føles som at smertene bare kommer til å bli verre og verre og at de kommer til å ødelegge alt i livet. Og det er naturlig at tankene kommer, det beste er faktisk å godta at tankene kommer. Å prøve å stoppe eller fjerne skremmende tanker vil bare kunne føre til motsatt effekt, at tankene blir sterkere. Evaluer tankene i stedet. Bestem deg for å ta et valg om å ikke tro på tankene som skremmer deg. Smertene trenger ikke å bli verre, ingen kan spå inn i fremtiden, for noen blir også smertene bedre.

Prøv å stole på at du ikke lider av noe farlig dersom legen og medisinske undersøkelser sier at er slik. Prøv å velge tanker som betrygger deg selv og som ikke skremmer deg selv. Smertene vil kunne vedvare, vi vet at det er sånn for mange. Men husk på at dersom du ikke har en farlig sykdom som utvikler seg, så er det lite sannsynlig at smertene vil bli verre og verre. Man kan oppleve faser der smertene blir verre, men det kan også henge sammen med hvordan man har det ellers i livet. Husk at for noen så vil smertene også kunne bli bedre og at du faktisk har påvirkningskraft gjennom at du lever livet ditt slik at det blir best mulig for deg.

Vil du vite mer?