Nyhetsartikkel

Sjekk om du drikker for mye

Lurer du på om du drikker for mye? Ved hjelp av disse testene kan du finne ut om du bør begrense alkoholinntaket.

Alkohol-audit (Alcohol Use Disorder Identification Test) er utviklet av Verdens helseorganisasjon. Testen kan fange opp tidlige tegn på alkoholproblemer, skadelige og farlige drikkevaner, eller milde former for avhengighet.

Testen kan være en grei rettesnor på om du bør begrense alkoholinntaket. Du finner den her: Alkohol-audit.

TWEAK er et screeninginstrument for overforbruk av alkohol opprinnelig utviklet for bruk på gravide, men også testet og brukt i en generell befolkning.

Den finner du her: TWEAK Alkohol screening.

Lurer du på hvor mange enheter alkohol i uken som regnes som risikabelt - eller lite risikabelt? Det kan du lese mer om her.

Trenger du hjelp?

Personer som drikker så mye alkohol at det innvirker på deres sosiale liv, yrkesliv eller helse, bør kontakte lege for å diskutere problemet.

Generelt kan en si at det er lettere å kutte ut alkoholen, hvis du klarer å ta tak i problemet så tidlig som mulig. Dette skyldes både avhengighetens grad, og det faktum at jo lengre du har vært misbruker, jo mer av det sosiale nettverket og det hjelpeapparatet familie og venner er, vil ha smuldret bort.

Hjelpeorganisasjoner (AA, ROP, AKAN, osv.) kan yte hjelp og tilby et sosialt nettverk som kan være til nytte for å komme seg ut av alkoholproblemet.

Les mer om alkoholisme i denne artikkelen.

Vil du vite mer?