Informasjon

Allergivaksinering

Allergivaksinering, eller hyposensibilisering, kan brukes når du har en allergi som er vanskelig å kontrollere med medisiner. Vanligvis benyttes sprøyter, men for personer med allergi mot gresspollen eller husstøvmidd, kan det også brukes tabletter.

Vaksinering mot allergi kalles også hyposensibilisering eller spesifikk immunoterapi. Behandlingen innebærer at du vaksineres med jevne mellomrom over flere år.

Vanligvis behandles allergi med ulike typer symptomlindrende medisiner som antihistamintabletter, nesespray og øyedråper. Forskjellen på symptomatisk behandling og hyposensibilisering er at hyposensibilisering behandler selve årsaken til allergien - i tillegg til symptomene. Dette betyr at effekten av behandlingen vil kunne vare i mange år etter at behandlingen er avsluttet.

Hva er allergivaksinering?

"Vaksinen" inneholder stoffer som du er allergisk mot, disse stoffene kalles allergener. Allergendosen som benyttes, økes langsomt over mange uker. Målet er å øke immuniteten, det vil si kroppens motstandsevne mot disse allergenene, og på den måten redusere eller fjerne allergiplagene.

Neste side