Informasjon

Allergivaksinering

Allergivaksinering, også kalt hyposensibilisering, kan brukes når du har en allergi som er vanskelig å kontrollere med medisiner. Tidligere ble vaksinen kun gitt som sprøyter, men nå brukes oftere smeltetabletter.

Vaksinering mot allergi kalles også hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi. Behandlingen innebærer at du tilføres en liten dose av det stoffet du er allergisk mot i en fast dosering over tre til fem år. 

Vanligvis behandles allergi med ulike typer symptomlindrende medisiner som antihistamintabletter, nesespray og øyedråper. Forskjellen på symptomatisk behandling og hyposensibilisering er at hyposensibilisering behandler selve årsaken til allergien - i tillegg til symptomene. Dette betyr at effekten av behandlingen vil kunne vare i mange år etter at behandlingen er avsluttet.

Hva er allergivaksinering?

"Vaksinen" inneholder stoffer som du er allergisk mot, disse stoffene kalles allergener. Målet er å øke immuniteten, det vil si kroppens motstandsevne mot disse allergenene, og på den måten redusere eller fjerne allergiplagene.

Allergivaksinasjon er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi, der vanlig medikamentell behandling ikke har tilfredsstillende effekt. Behandlingen kalles også hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi.

Tradisjonelt har allergivaksinasjon blitt gitt som injeksjoner med det stoffet du er allergisk mot. I starten i form av ukentlige injeksjoner, men etter hvert med økende intervall og med økende doser. I vedlikeholdsfasen gis slik behandling over tre til fem år med en injeksjon annenhver måned.

Neste side