Informasjon

Behandling av atopisk eksem, barneeksem

Behandling av atopisk eksem, barneeksem, kan være krevende. Fuktighetsbevarende behandling er viktig. De fleste legemidler anvendes som krem eller salve.

Formålet med behandling av atopisk eksem er å lindre eller fjerne plagene eksemet gir, samt å forhindre komplikasjoner. De viktigste tiltakene er å tilføre den tørre huden fuktighetsbevarende midler for å hindre forverringer, og å behandle utslett med kortisonkremer. Det finnes også andre legemidler og kremer/salver som brukes i bestemte tilfeller. I tillegg er det viktig å unngå stoffer du vet at du reagerer på.

Atopisk eksem kan være vedvarende. Du kan ha behov for å prøve forskjellige behandlinger over måneder til år for å få kontroll over tilstanden. Og selv om behandlingen er vellykket, så kan symptomene dukke opp på nytt igjen.

Det er viktig at tilstanden gjenkjennes tidlig slik at du kan starte behandling tidlig. Hvis regelmessig fuktighetsbehandling og annen selvhjelpsbehandling ikke virker, er det nødvendig med reseptbelagte medisiner.

Fuktighetsbevarende behandling

Fuktighetsbevarende behandling er viktig for å lindre tørr hud og forhindre forverringer av eksemet. Oljebad bør brukes hyppig, gjerne daglig. Du bør dusje relativt sjelden og være sparsom med bruk av såpe, særlig på områder med eksemforandringer. Såpe med pH under 5,5 er best. Dusjen bør avsluttes med å påføre en liten dose badeolje på kroppen.

Smør deg med fuktighetsbevarende kremer flere ganger daglig. Kremer som inneholder karbamid (urea), er vist å lindre eksem, og de kan forebygge eller utsette perioder med forverrelse. Det finnes en karbamidkrem (Canoderm) som kan forskrives på blå resept for pasienter med atopisk eksem. 

Ved plagsom kløe kan klibad forsøkes. Ta én til to never hvetekli i en gaspose som trekkes i et par liter kokende varmt vann i omtrent en halv time. Posen vris opp, og uttrekket blandes i lunkent badevann.

En ny norsk studie (2020) viser at daglig oljebad fra andre leveuke ikke reduserer risiko for at barnet skal utvikle atopisk eksem fram til ett års alder. En slik behandling har med andre ord ingen forebyggende effekt hos hudfriske barn. 

Neste side