Informasjon

Hvordan behandles atopisk eksem?

Eksemhud har spesielle behov og krever mye pleie. Det kan være vanskelig å få tid til å følge alle anbefalinger.

Hopp til innhold

Atopisk eksem på fotryggen
Atopisk eksem på fotryggen

Hensikten med behandling av atopisk eksem er å lindre eller fjerne plagene eksemet gir og å forhindre komplikasjoner. De viktigste tiltakene er å tilføre den tørre huden fuktighetsbevarende midler for å hindre forverringer, og å behandle utslett med kortison-kremer. Det finnes også en del andre legemidler og kremer som brukes i bestemte tilfeller. I tillegg er det viktig å unngå stoffer du vet at du reagerer på.

Fuktighetsbevarende behandling

Fuktighetsbevarende behandling er viktig for å lindre tørr hud og forhindre forverringer av eksemet. Oljebad bør brukes hyppig, gjerne daglig. Du bør dusje relativt sjelden og være sparsom med bruk av såpe, særlig på områder med eksemforandringer. Såpe med pH under 5,5 er best. Dusjen bør avsluttes med å påføre en liten dose badeolje på kroppen.

Smør deg med fuktighetsbevarende kremer flere ganger daglig. Kremer som inneholder karbamid (urea) er vist å lindre eksem, og kan forebygge eller utsette perioder med forverrelse. Det finnes nå (2016) en karbamidkrem (Canoderm) som kan forskrives på blå resept for pasienter med atopisk eksem. 

Ved plagsom kløe kan klibad forsøkes. Ta en til to never hvetekli i en gaspose som trekkes i et par liter kokende varmt vann i omtrent en halv time. Posen vris opp, og uttrekket blandes i lunkent badevann.

Studier tyder på at innsmøring med fuktighetsmiddel over hele kroppen daglig til nyfødte med høy risiko for å utvikle barneeksem, reduserer sjansen for å ha barneeksem ved 6 måneders alder til det halve.