Informasjon

Yrkesvalg ved atopisk eksem

Yrkesvalg kan ha stor betydning ved atopisk eksem. Det er viktig å velge et yrke der du unngår å provosere hudsykdommen.

Atopisk eksem er en tilstand med tørr, kløende og betent hud som oppstår hos personer med en følsom hudtype. De første symptomene på atopisk eksem oppstår som regel i småbarnsalderen, og mange vokser av seg plagene i ungdomsårene. Tilstanden er forsvunnet hos 60-70 prosent ved 15 års alder, men tilbakefall kan forekomme senere i livet.

Enkelte (tre prosent) får imidlertid et vedvarende eksem.

Yrkesvalg

Voksne med atopisk eksem har større risiko for å få såkalt kontakteksem. Kontakteksem er en betennelse i hud som enten er utløst av irriterende stoffer eller av allergi. Hos 85 prosent av dem som har kontakteksem, finnes eksemet på hendene (håndeksem).

Kontakteksem forekommer mye hyppigere i enkelte yrker enn andre. Personer som får håndeksem og reagerer mot stoffer i yrkessammenheng, kan ofte bli så plaget av dette at de må bytte til en annen jobb. I og med at personer med vedvarende atopisk eksem er spesielt utsatt, anbefales det å unngå disse risikoyrkene dersom man har vært mye plaget med slikt eksem.

Hvilke yrker er spesielt utsatt?

Kontakteksem og håndeksem er spesielt vanlig i jobber der man blir utsatt for mye fuktighet, sterke kjemikalier, tørr og kald luft eller bruk av tette hansker. Det er summen av alle eksponeringene som til slutt resulterer i håndeksem.

Det er særlig yrker innenfor helse- eller renholdsektoren som er utsatt. Eksempler på slike yrker er rengjøringsassistenter, sykepleiere, hjelpepleiere, hjemmehjelper og kirurger. Andre utsatte yrker er frisør, baker, kokk og konditor. Mekanikere, maskinarbeidere, malere, gartnere og de som jobber innenfor byggefag, fiskeindustri og tekstilindustri, har også økt risiko for å få kontakteksem.

Forebygging av håndeksem

Dersom du har eller har hatt atopisk eksem og jobber i et av de omtalte yrkene, bør du sørge for å følge de generelle rådene for forebygging av håndeksem. Det er svært viktig å holde huden fuktig samt å forhindre uttørking. Fuktighetskrem bør alltid være tilgjengelig og brukes regelmessig.

Unngå overdreven håndvask, bruk lunkent vann og mild såpe. Forsøk å hindre at du kommer i direkte kontakt med konsentrerte vaskemidler, hårshampo, hårfarge, pussemidler, løsemidler (terpentin mv) og så videre. Bruk vinylhansker når du er i kontakt med irriterende stoffer, eller når du behandler matvarer.

Hva om jeg får håndeksem av jobben?

Dersom du får eksem som kan ha sammenheng med jobben, bør du oppsøke lege. Det blir ofte aktuelt med henvisning til hudlege for videre utredning og allergitester. Kortisonkremer, tjærebehandling og lysbehandling kan være aktuell behandling. De generelle rådene for håndeksem må følges nøye. Ved uttalte plager må du være forberedt på å måtte bytte yrke.

Vil du vite mer?