Informasjon

Eczema herpeticum

Eczema herpeticum er en komplikasjon til atopisk eksem som ubehandlet kan føre til alvorlig sykdom. Tilstanden skyldes infeksjon med herpes simplex virus type 1.

Eczema herpeticum er en infeksjon med herpesvirus (HSV) hos en person, som regel et barn, med atopisk eksem.

Ubehandlet kan infeksjonen bli alvorlig, og tilstanden oppfattes som en akuttsituasjon som krever rask behandling. Utslettet er som regel lokalisert til ansikt, hals og kropp. Hudforandringene er vanligvis milde eller moderate, men i uttalte tilfeller er forandringene betydelige.

Det er en forholdsvis sjelden komplikasjon til atopisk eksem.

Årsak til eczema herpeticum

Årsaken til eczema herpeticum er alltid infeksjon med herpes simplex virus (HSV) type 1. Hvordan infeksjonen nøyaktig utvikler seg, vet vi ikke, men man tror at HSV trenger inn i huden når hudbarriæren er svekket som følge av eksem. Alvorlighetsgraden av det eksisterende eksemet synes ikke å bety noe for alvorlighetsgraden av eczema herpeticum, det vil si at et alvorlig tilfelle av atopisk eksem vil ikke nødvendigvis medføre et alvorlig tilfelle av eczema herpeticum.

Det er ikke klart hvilke pasienter med atopisk eksem som er i risiko for å få eczema herpeticum. Muligens er barn som får atopisk eksem tidlig, noe mer utsatte enn andre.

Pasienter som behandles med immunhemmende midler, har økt risiko for å få denne komplikasjonen.

Diagnostikk av eczema herpeticum

Utslettet begynner som kuppelformede små blemmer (vesikler, minner om vannkopper), som etter hvert forsvinner og blir til utstansede kloremerker, skjellende hud og røde flak. Hode, hals og kropp er de stedene der utslettet vanligvis kommer. Det er en smertefull tilstand. Alvorlighetsgraden varierer, men feber og slapphet kan ledsage utslettet.

Ved mistanke om tilstanden vil du eller barnet bli henvist til en hudlege. For å få bekreftet diagnosen vil legen ta prøver fra utslettet både til undersøkelse på herpesvirus og til undersøkelse på bakterier. Det er svært vanlig at utbruddet fører til en tilleggsinfeksjon med bakterier, en brennkoppliknende tilstand.

Behandling av eczema herpeticum

Formålet med behandlingen er å forhindre utvikling av en kraftig infeksjon. Ubehandlet kan sykdommen faktisk være livstruende.

Hovedbehandlingen er inntak av virushemmende midler (for eksempel Zovirax eller Valtrex) enten direkte i blodet ved alvorlig infeksjon (sykehusbehandling) eller som tabletter i mildere tilfeller. Kuren gis som regel over en uke.

Lokale antivirale midler brukes ofte for å forebygge herpesinfeksjon på øyet dersom det foreligger utbrudd på og rundt øyelokkene. Antibiotika er ofte nødvendig for å behandle tilleggsinfeksjoner. Bruk av kortikosteroider kan forverre tilstanden.

Prognose ved eczema herpeticum

I de aller fleste tilfellene går infeksjonen greit tilbake med riktig behandling. Ubehandlet er det faktisk noen som dør av denne komplikasjonen.

Vil du vite mer?