Informasjon

Fuktighetsbevarende behandling

Fuktighetsbevarende behandling motvirker tørr hud og er en viktig del av behandlingen av mange hudsykdommer, som eksemer. Det finnes mange ulike midler og fettinnholdet varierer.

Riktig pleie av huden er en viktig del av behandlingen ved kroniske hudlidelser, og det forhindrer også tilbakefall. Tørr hud forverrer ofte kløe og utslett, og grunnlaget for all hudpleie er derfor å sørge for at huden ikke blir uttørret.

Foruten å tilføre fuktighet i form av fuktighetsgivende midler, er det viktig å unngå unødvendig uttørring av huden. Ting som tørrer ut huden kan være vasking i varmt vann og bruk av parfymerte såper.

Generelle prinsipper

Du kan redusere uttørringen av huden ved å begrense håndvask og dusjing, og ved å redusere vanntemperaturen. Hånd- og dusjsåper anbefales å ha lav pH (lavere enn 5,5). Slike såper skummer ofte lite, men de er likevel gode rengjøringsmidler og mye mer hudvennlige. Noen syntetiske såper er tilsatt fett slik at tapt fettfilm erstattes under vaskeprosessen, og oljebaserte rengjøringsmidler kan være vel så egnet som syntetiske såper ved svært tørr hud. Noen finner god nytte av å bruke fuktighetsbevarende midler istedenfor såpe.

Ved oppvask og gulvvask bør du alltid bruke gummihansker, slik at ikke hendene kommer i direkte kontakt med det varme, såpeholdige vannet.

Dusj bør om mulig erstattes av oljebad, og dersom dette ikke er mulig, bør en dusj avsluttes med at en liten dose badeolje fordeles på kroppen i løpet av dusjens siste sekunder. Lunkent eller temperert oljebad fukter det ytterste hudlaget (hornlaget) og tetter porene i overflaten slik at fuktigheten beholdes i huden. Etter oljebad og «oljedusj» er det viktig å ikke tørke oljen inn i håndkledet. Effekten kan forsterkes ytterligere ved innsmøring med en passe fet hudkrem etter avsluttet bad eller dusj. Dette går raskt når huden fortsatt er fuktig. Ved behandling med fuktighetskrem tilføres nytt fett til erstatning for tapt naturlig fettfilm.

Karbad og dusjing ved atopisk eksem

Ved atopisk eksem er fuktighetsbevarende behandling avgjørende. Tilstanden er nemlig kjennetegnet ved økt vanntap igjennom huden på grunn av en svekkelse av hudbarriæren.

Oljebad anbefales av mange i behandlingen av atopisk eksem, men det mangler kvalitetsstudier på effekten ved atopisk eksem. 

Det samme gjelder for råd om hudvask/dusjing -det mangler gode studier på effekten på eksemet. Ved aktivt eksem er det sannsynlig nyttig med daglig vask av hud, mens ved lite uttalt eksem med lite plager er det sannsynligvis best med sjeldent vask av hud. Badet/dusjen bør være kortvarig, maks 10 min, og vannet bør være lunkent. Såpe bør unngås, istedenfor kan man bruke fuktighetsbevarende midler.

Foreldre til små barn er blitt rådet til å forebygge atopisk eksem med oljebad og kremer. En svensk-norsk studie viser at slik forebyggende behandling hos hudfriske barn er uten effekt.

Fuktighetsbevarende preparater

Det finnes mange fuktighetsbevarende midler på markedet. Pris og innhold varierer enormt, men i forbindelse med hudpleie er det først og fremst fettinnholdet som har betydning.

De feteste midlene finnes som salver og oljer, og de har et fettinnhold på 90-100 prosent. Disse legger seg som en beskyttende oljefilm i det ytterste hudlaget og forhindrer uttørring. De kalles derfor okkluderende midler.

Fete kremer, nattkrem og lipogel tilfører huden fuktighet, og har 20-70 prosent fettinnhold.

En rekke kremer og lotions har 10-25 prosent fettinnhold og tilfører fuktighet, samtidig som de inneholder vannbindende komponenter.

Hydrogel tilfører fuktighet og vannbindende komponenter, men inneholder ikke fett.

Vannbindende komponenter

Mange fuktighetsbevarende kremer inneholder vannbindende komponenter. Dette er stoffer som trenger inn i det ytterste hudlaget (hornlaget) og binder til seg vann.

Karbamid er en vannbindende komponent som er mye brukt. Midlet har god effekt, men kan svi. Ømfintlig hud tåler kun lave konsentrasjoner, spesielt i sure preparater. Karbamid har også en lett skjell-løsende effekt.

En annen vannbindende komponent som brukes til hudpleie, er glycerol. Glycerol brukes sammen med vann og binder fuktighet fra luften.

Andre eksempler på vannbindende komponenter er melkesyre, aminosyrer, hyaluronsyre og NaCl, som er naturlig forekommende vannbindende stoffer i huden. Aloeekstrakt danner en vandig film og brukes mye i kosmetikk.