Informasjon

Immundempende salve ved atopisk eksem

Immunmodulerende salver er et alternativ i behandlingen av atopisk eksem som reagerer dårlig på tradisjonell behandling med kortikosteroider.

Det finnes to preparater i Norge: Takrolimus (Protopic®) og pimecrolimus (Elidel®).

Salven representerer et nytt behandlingsprinsipp ved atopisk eksem, såkalt immunmodulerende behandling. Det vil si at den demper hudens immunapparat som man mener er overaktivt ved eksem. Den nøyaktige virkningsmekanismen er ikke helt kjent.

Effekten av Protopic salve ligner mye på effekten av de såkalte steroidsalvene (kortisonsalver). Effekten av Protopic salve synes å være klart bedre enn av Elidel salve. De immundempende salvene gir mindre bivirkninger i form av tynn hud sammenlignet med steroidsalver. Til gjengjeld er prisen betydelig høyere.

Hvem har nytte av immundempende salve?

Immundempende salver er reseptbelagte. Preparatene er ikke godkjent for forskrivning på blå resept. Den viktigste årsaken til det er at de bare er godkjent for kort tids bruk på grunn av usikkerhet med hensyn til langtidsbivirkninger.

I Norge er salven godkjent til bruk for personer eldre enn 2 år med atopisk eksem som ikke har fått tilstrekkelig effekt av steroidsalver, eller som har fått bivirkninger eller av andre årsaker ikke kan bruke steroidsalver. Behandlingen bør startes av lege med erfaring i diagnostisering og behandling av atopisk eksem.

Hvem bør ikke bruke immundempende salve?

Dette legemidlet er skrevet ut til deg personlig og skal ikke gis videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer som ligner dine.

Salven bør ikke brukes ved samtidig infeksjon i huden/eksemet. Den skal ikke brukes av barn under 2 år, og heller ikke av gravide eller ammende.

Unngå å utsette huden for sollys i lange perioder eller kunstig sollys (solarium). Hvis du er mye utendørs etter å ha påført salven, bør du bruke solbeskyttelse og ha på deg løstsittende klær som beskytter huden mot solen. I tillegg bør du spørre legen din om råd når det gjelder andre egnede solbeskyttelsesmetoder. Dersom du har fått foreskrevet lysterapi, bør du informere legen om at du bruker Protopic eller Elidel.

Hvilke bivirkninger kan salvene medføre?

Omtrent halvparten av pasientene som bruker immundempende salve, får en eller annen form for hudirritasjon i det området der de påfører salven. Brennende følelse, kløe og rødhet er svært vanlig (mer enn 10%). Disse symptomene er vanligvis milde til moderate og forsvinner som regel innen en uke. Andre vanlige bivirkninger (mer enn 1%) er økt følsomhet og kribling i huden, follikulitt (betente eller infiserte hårsekker), akne (kviser) og herpes simplex-infeksjoner (f.eks. forkjølelsessår).

Dersom lymfeknutene dine blir hovne under behandlingen, bør du rådføre deg med legen.

Vaksiner skal ikke gis verken under behandling eller i løpet av de siste 2 uker etter at behandling med Protopic/Elidel er avsluttet.

Ved bruk av immundempende salve kan alkoholinntak føre til rødhet og varmefølelse i huden eller ansiktet, selv små alkoholmengder kan utløse denne reaksjonen.

Du kan bruke fuktighetskremer og lotion mens du behandles, men ikke de to siste timene før, eller de to første timene etter påføring av immundempende salve.

Hvordan brukes immundempende salve?

Påfør salven som et tynt lag på de områdene av huden som er berørt. Salven kan brukes på de fleste steder på kroppen, inkludert ansiktet og halsen, og i foldene på albuene og knærne. Hudområder som behandles, skal ikke dekkes med bandasje eller omslag.

Unngå kontakt med øynene og slimhinner (inne i nesen eller munnen). Dersom du får salven på noen av disse stedene, skal den tørkes grundig av og/eller skylles grundig av med vann. Vask hendene etter at du har påført salven, hvis ikke hendene også skal behandles.

Dersom salven påføres etter et bad eller en dusj, bør du forsikre deg om at huden er helt tørr.

Hvert av de berørte hudområdene skal behandles til eksemet er borte. Det kommer vanligvis en bedring innen en uke. Hvis du ikke ser noen bedring etter to uker, skal du oppsøke legen din for andre mulige behandlinger. Behandling med immundempende salver kan gjentas dersom symptomene kommer tilbake.

Immundempende salver skal ikke brukes samtidig med steroidsalver, men de kan benyttes mellom steroidkurer i samråd med lege.

Vil du vite mer?