Informasjon

Kaliumpermanganat-bad

Kaliumpermanganat er et stoff som kan tilsettes badevannet for å oppnå en desinfiserende effekt ved betent, væskende eksem.

Kaliumpermanganat har lenge vært brukt i behandling av væskende og kløende hudsykdommer, væskende, betent eksem og ved væskende, infiserte sår. Kaliumpermanganat (KP) kan virke desinfiserende, kløestillende og tørke ut væskende sår. Behandlingen er basert på erfaring og det mangler gode vitenskapelige studier på effekten ved atopisk eksem. 

Kaliumpermanganatløsning (tre prosent) blandes i lunkent vann til fargen blir som tynn, rød saft. Dette tilsvarer cirka 1-1,5 ml pr liter vann, eller 2-3 dl til et badekar. Dersom det er behov for å få en sterkere antibakteriell effekt, kan du øke mengden kaliumpermanganat i vannet to til tre ganger, slik at blandingen blir dyp burgunderfarget (som rødvin).

Det må da tilsettes vel tre ml pr liter vann, eller en liter kaliumpermanganatløsning (tre prosent) til et badekar på 300 liter. Kaliumpermanganat skal ikke skylles av etter badet. Huden skal kun klapptørkes.

Kaliumpermanganat kan også brukes som omslagsbehandling i den samme konsentrasjonen som anbefales til bad. Man fukter da et stykke tøy i den fortynnede løsningen, legger dette over eksemet, og dekker til for å unngå søl. Kaliumpermanganat er ikke giftig, men virker sterkt uttørrende på huden. Det er derfor viktig at du smører deg godt med fuktighetskrem etter badet.

Misfarging av hud, badekar og tekstiler

Hud, negler, kar og baljer blir misfarget etter behandlingen. Man kan til en viss grad forhindre at neglene tar til seg farge ved å dekke dem med neglelakk eller et tykt vaselinlag. Badekar kan rengjøres med moderne rengjøringsmiddel for kjøkken og bad. Vask karet rett etter badet.

Tekstiler og klær kan bli varig misfarget, så du bør ikke bruke klær du er redd for like etter kaliumpermanganat-bad.

Vil du vite mer?