Allergi opptrer når kroppen reagerer på stoffer den ikke kan tolerere. Kryssallergi vil si at dersom du er allergisk mot ett stoff, for eksempel pollen, kan du også reagere på andre ting i tillegg, eksempelvis matvarer. Kryssallergi skyldes at de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteiner i maten.
Bjørkepollen kryssreagerer med
- Nøtter (alle typer, inkludert muskatnøtt), mandler, peanøtter, gulrot, erter, potetskall, soyabønner, linser, eple, pære, banan, nektariner, kiwi og stenfrukter (plommer/svisker, kirsebær, fersken, aprikoser)
- Krydder: Anis, karri (inneholder bl a koriander, karve, kajenne og sennep) karve, selleri, paprika, peppermynte, kamille
Gresspollen kryssreagerer med
- Cerealer (hvete, bygg, havre, rug, mais, ris), tomat, peanøtter, erter, soyabønner, melon
Burot kryssreagerer med
- Selleri, gulrot, persille, dill, anis, fennikel, koriander (karri) hvitløk, paprika, kamille