Informasjon, tilstand

Erythema multiforme

Erythema multiforme er en akutt betennelse i huden, trolig en overfølsomhetsreaksjon eller allergisk reaksjon etter en forutgående infeksjon eller bruk av et medikament.

Temaside om Korona

Hudforandringen ved erythema multiforme kan ha flere forskjellige former, blant annet flate flekker, små hevelser, større hevelser eller blærer.

Det typiske er at de enkelte forandringene etter noen dager kan se ut som en skyteblink, med oppklaring sentralt og røde ringer rundt. Erythema multiforme forekommer i hovedsak på strekkesiden av armer og ben, håndflater, fotsåler og slimhinner.

To typer erythema multiforme

Det skilles mellom to hovedformer. Utelukkende hudforandringer betegnes som erythema multiforme minor - og utgjør 80 prosent av alle tilfeller, mens både hud- og slimhinne-forandringer betegnes erythema multiforme major, og utgjør 20 prosent. Typiske "blink"-forandringer ses særlig ved erythema multiforme etter herpesvirusinfeksjon.

Erythema multiforme forekommer som regel i aldersgruppen 20 til 40 år, men tilstanden kan forekomme i alle aldre.

Alvorligere form for erythema multiforme

Erythema multiforme major gir også utslett/utbrudd på slimhinner i øyne, munnhule, kjønnsorganer eller slimhinne i endetarm. Dette regnes som en mer alvorlig form, og kan også medføre feber, slapphet, og andre allmennsymptomer. Men også denne tilstanden går tilbake uten behandling.

Noen får stadige tilbakefall av erythema multiforme, mer enn fem ganger i året i mange år. Dette tror man skyldes en vedvarende overreaksjon mot herpes-virus. Sykdommen er ikke farlig, men dette er en plagsom situasjon hvor man ofte anbefaler behandling.

Årsaker til erythema multiforme

Erytema multiforme

En virusinfeksjon er den aller hyppigste årsaken. Over halvparten av tilfellene med erythema multiforme kommer i forløpet av en infeksjon med det svært utbredte herpes simplex viruset, som gir forkjølelsessår på munn og lepper. Infeksjon med bakterien mykoplasma, streptokokkbakterier eller sopp er andre, men sjeldnere årsaker.

I cirka ti prosent av tilfellene mener man at årsaken til utbruddet kan være en immunreaksjon mot et medikament. Dette kan være sulfa, penicillin, eller andre antibiotika, eventuelt giktdempende eller smertestillende medisiner, eller noen medisiner som brukes ved epilepsi eller psykiske sykdommer.

Behandling av erythema multiforme

Erythema multiforme håndteres først og fremst ved å forsøke å identifisere underliggende årsak. Første steg i behandlingen er i så fall å behandle den mistenkte infeksjonssykdommen eller stanse behandlingen med det utløsende medikamentet. I de aller fleste tilfellene har man hatt en herpes-virus infeksjon i mange dager før utslettet melder seg. Da er det vanligvis ingen effekt av antivirus-behandling, og man må bare vente på at kroppen selv rydder opp.

Erythema multiforme er en selvbegrensende og i de fleste tilfeller mild sykdom som ikke behøver behandling. Kun ved uttalte plager kan lokalbehandling med påsmøring av sterke kortisonpreparater være aktuelle for å dempe betennelsen.

Ved tilbakevendende utbrudd er en underliggende herpesinfeksjon ofte årsaken, og det kan være grunn til å forsøke forebyggende behandling med antivirale midler mot herpesinfeksjon.

Prognose ved erythema multiforme

Erytema multiforme

I de fleste tilfeller har tilstanden et mildt forløp over en til to uker, sykdommen er over etter to til fire uker og den etterlater ingen varige forandringer.

Vil du vite mer?