Informasjon, tilstand

Erythema multiforme

Erythema multiforme er en akutt betennelse i huden, trolig en overfølsomhetsreaksjon etter en forutgående infeksjon eller bruk av et medikament.

Hudforandringen ved erythema multiforme kan ha flere forskjellige former, blant annet flate flekker, små hevelser, større hevelser eller blærer.

Det typiske er at de enkelte forandringene etter noen dager kan se ut som en skyteblink, med oppklaring sentralt og røde ringer rundt. Erythema multiforme forekommer i hovedsak på strekkesiden av armer og ben, håndflater, fotsåler og noen ganger i slimhinner.

To typer erythema multiforme

Det skilles mellom to hovedformer. Utelukkende hudforandringer betegnes som erythema multiforme minor - og utgjør åtte av ti tilfeller, mens både hud- og slimhinneforandringer betegnes erythema multiforme major, og utgjør to av ti tilfeller. Typiske "blink"-forandringer ses særlig ved erythema multiforme etter herpesvirusinfeksjon.

Erythema multiforme forekommer som regel i aldersgruppen 20 til 40 år, men tilstanden kan forekomme i alle aldre.

Alvorligere form for erythema multiforme

Erythema multiforme major gir også utslett/utbrudd på slimhinner i øyne, munnhule, kjønnsorganer eller slimhinne i endetarm. Dette regnes som en mer alvorlig form, og kan også medføre feber, slapphet, og andre allmennsymptomer. Men også denne tilstanden kan gå tilbake uten behandling.

Noen får stadige tilbakefall av erythema multiforme i mange år. Dette tror man skyldes en vedvarende overreaksjon mot herpesvirus. Sykdommen er ikke farlig, men dette er en plagsom situasjon hvor man ofte anbefaler behandling.

Årsaker til erythema multiforme

Erytema multiforme

En virusinfeksjon er den aller hyppigste årsaken. Over halvparten av tilfellene med erythema multiforme kommer i forløpet av en infeksjon med det svært utbredte herpes simplex viruset, som gir blemmer og sår på munn og lepper. Infeksjon med bakterien mykoplasma, Ebstein-Barr virus, cytomegalovirus med fler eller sopp er andre, men sjeldnere årsaker.

I omlag ti prosent av tilfellene mener man at årsaken til utbruddet kan være en immunreaksjon mot et medikament. Dette kan være sulfa, penicillin eller andre antibiotika, eventuelt betennelsesdempende medisiner, kolesterolsenkende medisin eller noen medisiner som brukes ved epilepsi eller psykiske sykdommer.

Behandling av erythema multiforme

Erythema multiforme håndteres først og fremst ved å forsøke å identifisere underliggende årsak. Første steg i behandlingen er i så fall, om mulig, å behandle den mistenkte infeksjonssykdommen eller stanse behandlingen med det utløsende medikamentet. I de aller fleste tilfellene har man hatt en herpesvirus infeksjon i mange dager før utslettet melder seg. Da er det vanligvis ingen effekt av antivirus-behandling, og man må bare vente på at kroppen selv ordner opp.

Erythema multiforme er en selvbegrensende og i de fleste tilfeller mild sykdom som ikke behøver behandling. Kun ved uttalte plager kan lokalbehandling med påsmøring av steroidkrem eller salve være aktuelle for å dempe betennelsen. I de alvorligste tilfellene er behandling med steroider i tablettform aktuelt.

Ved tilbakevendende utbrudd er en underliggende herpesinfeksjon ofte årsaken, og det kan være grunn til å forsøke forebyggende behandling med antivirale midler mot herpesinfeksjon.

Prognose ved erythema multiforme

Erytema multiforme

I de fleste tilfeller har tilstanden et mildt forløp over en til to uker, sykdommen er over etter to til fire uker og den etterlater ingen varige forandringer. Der herpesvirus er årsak til erythema migrans starter utslettet typisk fra to dager til to uker etter herpesvirusinfeksjonen.

Vil du vite mer?