Informasjon

Kostbehandling av cøliaki og dermatitis herpetiformis

Kostbehandling av cøliaki og den beslektede sykdommen dermatitis herpetiformis er et glutenfritt kosthold. Denne artikkelen gir deg råd om hvordan du håndterer ulike utfordringer knyttet til disse kostrestriksjonene.

Behandling av cøliaki og den beslektede tilstanden dermatitis herpetiformis innebærer glutenfri kost resten av livet. Slik behandling tilheler tarmskadene, opphever mangeltilstander, forebygger beinskjørhet (osteoporose), minsker kreftrisikoen og bedrer allmenntilstanden.

Glutenfri kost er mat uten hvete, rug og bygg og produkter av disse kornslagene. Rentestet havre er tillatt for voksne, men noen svært få pasienter tåler heller ikke ren havre. Glutenfrie melblandinger har mer stivelse og mindre proteiner, vitaminer, mineraler og fiber enn vanlig brødmel. Nylig er det påvist dårlig vitaminstatus og nedsatt livskvalitet hos pasienter med cøliaki etter år med glutenfri kost. Lite fiber i kosten øker også risikoen for forstoppelse.

Vellykket behandling med glutenfri kost forutsetter motivasjon for kostendringen, kunnskaper om varesammensetning, gluteninnhold, næringsinnhold og praktiske ferdigheter. Lokale lag i Norsk Cøliakiforening er en god støtte for medlemmer. Kliniske ernæringsfysiologer finnes ved de fleste større sykehus i Norge. Når diagnosen cøliaki stilles, er det legens ansvar å sørge for at pasienter med cøliaki og dermatitis herpetiformis får betryggende kostveiledning og oppfølging.

Cøliaki er en av de vanligste kroniske sykdommene i den vestlige verden. Sykdommen forekommer hos ca. 1 av 100 personer. Som ved matallergi eller matintoleranse blir pasienter med cøliaki symptomfrie ved å unngå den skadelige komponenten i kosten. Vellykket behandling med glutenfri kost forutsetter at cøliakidiagnosen er riktig, at du har fått tilstrekkelig kostveiledning og at du er motivert for kostendring.

Positive effekter av streng glutenfri kost

Livslang glutenfri kost vil i de aller fleste tilfeller tilhele tarmen, fjerne symptomene, oppheve mangeltilstandene og redusere risikoen for kreftsykdommer. Det er mulig at en streng glutenfri kost beskytter mot utvikling av andre autoimmune sykdommer, men her er det ikke påvist noen tydelig sammenheng. I ulik grad makter pasienter å holde seg til et strengt glutenfritt kosthold. Diettsvikt forekommer hos 20 prosent eller mer av pasientgruppen. Det er gode holdepunkter for at regelmessig oppfølging fra helsetjenesten gir mindre problemer med diettsvikt.

Neste side