Informasjon

Kostbehandling av cøliaki og dermatitis herpetiformis

Kostbehandling av cøliaki og den beslektede sykdommen dermatitis herpetiformis er et glutenfritt kosthold. Denne artikkelen gir deg råd om hvordan du håndterer ulike utfordringer knyttet til disse kostrestriksjonene.

Hopp til innhold

Sammendrag

Behandling av cøliaki og den beslektede tilstanden dermatitis herpetiformis innebærer glutenfri kost resten av livet. Slik behandling tilheler tarmskadene, opphever mangeltilstander og ufrivillig barnløshet (infertilitet), forebygger beinskjørhet (osteoporose) og bedrer allmenntilstanden.

Glutenfri kost er mat uten hvete, rug og bygg og produkter av disse kornslagene. Rentestet havre er tillatt for voksne, men noen svært få pasienter tåler heller ikke havre. Glutenfrie melblandinger har mer stivelse og mindre proteiner, vitaminer, mineraler og fiber enn vanlig brødmel. Nylig er det påvist dårlig vitaminstatus og nedsatt livskvalitet hos pasienter med cøliaki etter år med glutenfri kost.

Vellykket behandling med slik kost forutsetter motivasjon for kostendringen, kunnskaper om varesammensetning, gluteninnhold, næringsinnhold og praktiske ferdigheter. Lokale lag i Norsk Cøliakiforening er en god støtte for medlemmer. Kliniske ernæringsfysiologer finnes ved de fleste større sykehus i Norge. Når diagnosen stilles, er det legens ansvar å sørge for at pasienter med cøliaki og dermatitis herpetiformis får betryggende kostveiledning og oppfølging.

Cøliaki er en av de vanligste kroniske sykdommene i den vestlige verden. Sykdommen forekommer hos ca. 1 av 100 personer. Som ved matallergi eller matintoleranse blir pasienter med cøliaki symptomfrie ved å unngå den skadelige komponenten i kosten. Vellykket behandling med glutenfri kost forutsetter at cøliakidiagnosen er riktig, at du har fått tilstrekkelig kostveiledning og at du er motivert for kostendring.