Informasjon

Eggallergi og kost uten egg

Dersom du eller barnet ditt er allergisk mot egg, anbefales en diett som er helt fri for egg - i alle former. De fleste vokser av seg allergien før de blir syv år.

Eggallergi kan debutere hos småbarn fra 2 måneders alder og forsvinner vanligvis i 4 - 5 års alderen.

Hopp til innhold

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Noen får veldig kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av egg, andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser. Enkelte eggallergikere kan også få symptomer av os fra steking og damp fra eggekoking, og de kan da reagere med astma og/eller allergisk snue.

Eggallergi kan debutere hos småbarn fra 2 måneders alder og forsvinner vanligvis i 4 - 5 års alderen. Hos noen varer den til 6 - 7 års alderen. Det er sjelden at eggallergier forekommer hos eldre barn eller hos voksne.

Dersom barnet vokst av seg allergien, er det vanlig å teste ut matvarer som inneholder egg i samråd med lege og klinisk ernæringsfysiolog.

Vaksiner

Noen vaksiner som MMR, er dyrket på hønseembryo, men vaksinen gir normalt ikke reaksjoner hos eggeallergikere. Andre vaksiner som influensavaksine, kan være forurenset med hønseegg slik at eggallergikere ikke bør få disse vaksinene uten at det er vist at de tåler den.

Eksperter på området mener at barn med eggallergi trygt kan vaksineres på helsestasjonen, men at det anbefales at lege er tilstede når allergikere vaksineres.