Informasjon

Eggallergi og kost uten egg

Dersom du eller barnet ditt er allergisk mot egg, anbefales en diett som er helt fri for egg - i alle former. De fleste vokser av seg allergien før de blir syv år.

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Noen får veldig kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av egg, andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser. Enkelte eggallergikere kan også få symptomer av os fra steking og damp fra eggekoking, og de kan da reagere med astma og/eller allergisk snue.

Typiske symptomer på eggallergi er hudreaksjoner som eksem. Man kan også få astma, brekninger, magesmerter og diaré. Alvorlige allergiske reaksjoner kan forekomme, men er sjeldne.

Det er særlig proteiner i eggehviten det reageres mot, men også proteiner i eggeplommen kan gi allergisk reaksjon.

Eggallergi kan debutere hos småbarn fra 2 måneders alder og forsvinner vanligvis i 4 - 5 års alderen. Hos noen varer den til 6 - 7 års alderen. Det er sjelden at eggallergier forekommer hos eldre barn eller hos voksne.

Dersom barnet vokst av seg allergien, er det vanlig å teste ut matvarer som inneholder egg i samråd med lege og klinisk ernæringsfysiolog.

Hel- og halvfabrikata/ferdigmat

Matvaren inneholder egg hvis følgende betegnelser står oppført i ingredienslisten (alfabetisk rekkefølge):

Eggehvite, eggeplomme, eggepulver, majones, ovalbumin, lysozym av egg.

  • "Strøkavring" kan inneholde loff med egg.
Neste side