Informasjon

Eggallergi, om tilstanden

Eggallergi kan debutere allerede i spedbarnsalderen. De allergiske reaksjonene varierer både i intensitet og form. Med årene vokser de fleste barn det av seg, slik at ganske få vil ha eggallergi i voksen alder.

[imported]

Hopp til innhold

Hva er eggallergi?

Egg er en av de vanligste årsakene til matallergi hos barn. Symptomer på eggallergi oppstår fra noen få minutter til flere timer etter å ha spist egg eller mat som inneholder egg. Reaksjonen spenner fra milde til alvorlige symptomer og kan inkludere utslett, elveblest, nesetetthet, brekninger og andre mageplager. Bare sjelden er eggallergi skyld i allergisk sjokk, anafylaksi - en livstruende tilstand.

Eggallergi kan opptre så tidlig som i spedbarnsalderen. De fleste barn vokser av seg eggallergien før de blir voksne. Men i noen tilfeller vedvarer tilstanden som voksen.

Symptomer

Eggallergi reaksjoner varierer fra person til person og opptrer vanligvis kort tid etter eksponering (inntak) for egg. Symptomer på eggallergi kan være:

 • Hudreaksjon eller elveblest - som er vanligst
 • Allergisk inflammasjon (betennelse) i nesen - allergisk rhinitt (høysnue)
 • Fordøyelsessymptomer som magekramper, kvalme og brekninger
 • Astmasymptomer som hoste, tetthet i brystet eller kortpusthet

Anafylaksi

En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi, en livstruende akuttilstand som krever straksbehandling med adrenalinsprøyte (f.eks. EpiPen) og behandling ved legevakt. Symptomer og tegn på anafylaksi er:

 • Tranghet i luftveiene som gjør det vanskelig å puste
 • Magesmerter og krampe
 • Rask puls
 • Sjokk med et betydelig fall i blodtrykk, noe som fører til svimmelhet, besvimelsestendens og tap av bevissthet

Dersom barnet ditt reagerer på egg, må du ta opp dette med fastlegen - uansett hvor mild reaksjonen har vært. Alvorlighetsgraden av reaksjonen kan variere hver gang den opptrer. Det betyr at selv om du eller barnet ditt tidligere har hatt milde anfall, så kan neste reaksjon være alvorligere. Oppsøk gjerne legen i forbindelse med en reaksjon på egg. Hvis legen mener du eller barnet ditt er i risiko for å få en alvorlig reaksjon, vil legen skrive ut resept på nød-adrenalin (EpiPen) som kan brukes dersom det oppstår anafylaksi. Sprøyten er laget slik at den er lett å sette hjemme.

Årsak

Alle matallergier skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse egg-proteiner som skadelige. Når du eller barnet ditt kommer i kontakt med egg, vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe "de farlige stoffene". Dermed utløses allergiske symptomer og tegn.

Både eggeplommen og eggehviten inneholder proteiner som kan forårsake allergier, men allergi mot eggehvite er vanligst. Det er mulig for brysternærte spedbarn å kunne få en allergisk reaksjon mot eggeproteiner i brystmelken hvis mor spiser egg.

Risikofaktorer

Visse faktorer kan øke risikoen for å utvikle eggallergi:

 • Atopisk dermatitt (eksem). Barn med denne typen hudreaksjon har høyere sannsynlighet for å utvikle matallergi enn barn som ikke har hudproblemer.
 • Familiehistorie. Du har økt risiko for matallergi hvis den ene eller begge foreldrene dine har astma, matallergi eller annen type allergi - som høysnue, elveblest eller eksem.
 • Alder. Eggallergi er vanligst blant barn. Etter som du blir eldre, vil fordøyelsessystemet modnes og allergiske matreaksjoner opptrer sjeldnere.

Diagnostikk

Det finnes ingen direktetest på eggallergi. Legen vil bruke flere tilnærminger og ønsker å utelukke andre tilstander som kan forårsake allergiliknende symptomer. I mange tilfeller er det som først ser ut til å være eggallergi, egentlig forårsaket av matintoleranse. Den reaksjonstypen er vanligvis mindre alvorlig enn eggallergi og involverer ikke immunsystemet.

Sykehistorien er av avgjørende betydning for diagnosen. Legen vil også foreta en kroppsundersøkelse for å se etter tegn på allergisk sykdom. En blodprøve tas for å måle immunsystemets reaksjon på egg ved å sjekke mengden av antistoffer som kan indikere allergi. Ofte vil du/barnet ditt bli henvist til hudprikktest, der små prikkmerker lages i huden og eksponeres for små mengder av proteiner funnet i egg. Ved allergi vil den aktuelle prikken svelle opp og diagnosen kan bekreftes. Unntaksvis gjøres matprovokasjon med små mengder egg for å se om det gir noen reaksjon.

Det anbefales også å føre kostdagbok for deg eller barnet ditt, hvor du noterer ned alt som spises, og beskriver mulige reaksjoner. Det vil også være aktuelt å kutte ut egg og annen mat fra kosten for en periode (eliminasjonsbehandling), for å se om tilstanden bedrer seg.

Behandling

Det finnes ingen medisiner eller annen behandling som kan helbrede eggallergi eller forhindre at noen med matallergi kan få en allergisk reaksjon. Den eneste måten å forebygge symptomer på eggallergi er å unngå egg og eggprodukter. Dette kan være vanskelig fordi egg er en så alminnelig ingrediens i mat. I noen tilfeller vil personer med eggallergi oppdage at de kan tolerere egg som har vært kokt/stekt inn i mat, som når de inngår i bakerivarer.

Tross de beste forebyggende tiltak vil du eller barnet ditt komme i kontakt med egg. Medisiner, som antihistaminer, kan dempe symptomer og tegn på mild eggeallergi. Disse medisinene kan tas etter at du har blitt eksponert for egg, men de er ikke særlig effektive verken til å forebygge en reaksjon eller til å behandle en kraftig reaksjon.

Adrenalinsprøyte

Etter en anafylaksi-reaksjon ved inntak av egg, behøves injeksjon av adrenalin, og det er nødvendig å observere deg/barnet ditt for en periode fordi symptomene kan komme tilbake.

Hvis du eller barnet ditt har en EpiPen, sørg for at den alltid er tilgjengelig. Lær hvordan den skal brukes. Hvis barnet ditt har en slik penn, sørg for at eventuelle barnepassere/tilsynspersoner har tilgang til den og kjenner til bruken. Eller om barnet er gammelt nok, forsikre deg om at hun eller han vet hvordan den skal brukes. Husk å skifte ampulle når den er gått ut på dato.

Forebygging

Dette er som sagt den viktigste delen av behandlingen.

 • Vit hva du eller barnet ditt spiser og drikker. Sjekk varedeklarasjonen nøye og unngå mat med egg i.
 • Vær forsiktig når du eller barnet spiser ute. Det er ikke alltid slik at de som serverer, eller endog kokken, kan være helt trygg på om en bestemt type mat inneholder eggeproteiner.
 • Bær et halsbånd eller armbånd som inneholder informasjon om at du er allergiker.
 • Husk å informere eventuelle barnepassere, lærere, slektninger, trenere om at barnet har eggallergi.
 • Om du ammer, bør du unngå egg.

Les mer om kostråd ved eggallergi.

Komplikasjoner

Den viktigste komplikasjonen til eggallergi er en alvorlig allergisk reaksjon som krever adrenalinbehandling.

Den samme immunreaksjonen som forårsaker eggallergi, kan også forårsake andre tilstander. Hvis du eller barnet ditt har eggallergi, så kan du/det ha økt risiko for allergier mot andre matvarer som melk, soya eller peanøtter, og økt risiko for høysnue, eksem eller astma.

Prognose

Det finnes ingen kur mot eggallergi, men de fleste barn vil vokse det av seg. Sjekk med legen hvor hyppig barnet eventuelt bør testes.