Informasjon

Matvarer som lett overses i eliminasjonsdietter

Vær oppmerksom! Allergifremkallende ingredienser kan skjule seg i produkter du tror det er trygt å spise.

Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler.
Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler.

Fakta

  • Matvareintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av en eller flere matvarer.
  • Reaksjoner som ikke involverer immunsystemet, defineres som matvareintoleranser.
  • Matvareintoleranse gir langsomme og mindre dramatisk utvikling av reaksjoner.
  • Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler.
  • Reaksjoner som involverer immunsystemet, defineres som matvareallergi.
  • Matvareallergi gir gjennomgående akutte, raskt oppståtte plager.

Eksempler på produkter som ved en feiltagelse gis fordi man ikke er klar over hva de inneholder:

Melk, finnes i

  • Vanlig margarin
  • De aller fleste sammensatte produkter
    • Kjøttkaker/pølser
    • Fiskeboller/fiskepinner
    • Kaker/kjeks/boller
    • De fleste sjokolader
    • Posesupper/sauser

Hvete, finnes i

  • Brød
  • Kaker/boller
  • Frokostblandinger
  • Spaghetti/makaroni
  • Grøt basert på hvete
  • Ofte i halvfabrikata
    • Posesupper/sauser
  • Spelt

Egg, finnes i

  • Majones/majonessalater/dressing
  • Panerte produkter
  • Gratenger
  • Kaker/vafler/is/kjeks
  • Pastaprodukter

Nøtter, finnes i

  • Marsipan
  • Kokos (skolebrød)
  • Mange sjokolader
  • Mange kaker
  • Noen brød
  • Lupinmel som brukes i bakverk (f.eks noen typer pølsebrød), inneholder proteiner som kryssreagerer med peanøtter.

Fisk, finnes i

  • Leverpostei (inneholder ofte ansjos)
  • Crab-sticks, krabbesalat
  • Østerssaus og fiskesaus - brukes ofte som krydder i asiatiske retter.

Oppfordringen er klar: Les alltid ingredienslisten når du prøver et nytt produkt.

Kilder

Referanser

  1. Astma- og allergiforbundet, 2012.
  2. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, 1997.