Informasjon

Allergi eller intoleranse mot fisk og skalldyr

Allergi overfor fisk skyldes en reaksjon på et protein i fiskekjøttet. Oftest reageres det på fisk fra torskefamilien, mens andre typer fisk kan tolereres. Skalldyrallergi er hyppigere enn fiskeallergi.

Fiskeallergi

Fiskeallergi viser seg tidlig i livet, men sjelden før ett-års alder. Ofte er dette en livslang allergi. Blant voksne fiskeallergikere vil omtrent halvparten reagere på all slags fisk. Andre tåler fiskeslag som laks, ørret, makrell og ferskvannsfisk. Enkelte personer med fiskeallergi reagerer også på damp ved koking av fisk. I slike tilfeller må det ikke tilberedes fisk i det hele tatt.

Utslett, eksem og kvalme er de vanligste symptomene på allergi mot fisk. Alvorlige anafylaktiske reaksjoner kan forekomme. Fisk kan inneholde store mengder histamin, fremfor alt i tunfisk og makrell som oppbevares varmt. Histaminet kan gi akutte plager som magesmerter, kvalme, brekninger og diaré

Hvis barnet ditt har annen matvareallergi, anbefales det å vente med å introdusere fisk i kosten til 1-2 års alder. Hvis barnet er allergisk mot torsk, anbefales det å unngå alle typer fisk.

Skalldyrsallergi

Allergi mot skalldyr kan være alvorlig. Det gir liknende symptomer som fiskeallergi, men tilstanden opptrer først og fremst blant voksne, og den varer ofte livet ut. Å fjerne skalldyr fra kosten skal ikke være vanskelig. Det utgjør heller ikke noe ernæringsmessig tap. Å reagere allergisk på skalldyr uten å være allergiker, er ikke uvanlig. Slike reaksjoner skyldes sannsynligvis histaminfrigjøring.

Det er vanlig å reagere på reker, krabbe, hummer, kreps. Allergi mot skalldyr er beregnet å forekomme hos 0,2-0,3 prosent av befolkningen og er vanligere enn fiskeallergi.

Det er ingen sammenheng mellom fiskeallergi og allergi mot skalldyr.

Pålegg

Dersom du er allergisk mot fisk, må du ikke bruke fiskepålegg. Leverpostei kan inneholde fisk (ansjos), men det finnes leverpostei uten fisk på markedet. Krabbesalat kan inneholde fisk, og crab-sticks er laget av fisk, ikke skalldyr.

Middag

Ved allergi mot fisk, blir det gjerne et høyt inntak av kjøtt. Middagsmaten kan derfor varieres med retter av grønnsaker (supper, gryteretter og gratenger) og andre retter, som for eksempel grøt og pannekaker.

Østerssaus eller fiskesaus fremstilles blant annet av fisk og skalldyr og brukes som krydder i mange asiatiske retter.

Alkoholholdige drikker

I gamle dager ble fisk brukt som klaringsmiddel i produksjon av vin. I moderne vinproduksjon brukes andre klaringsmidler. Fiskerester i vin er derfor ikke lenger noe problem.

Ernæringsmessige konsekvenser

Fisk er en viktig kilde til flerumettet fett, vitamin D, selen og jod. Tran gir både vitamin D og flerumettet fett, og anbefales i utgangspunktet til alle. Tran skal ikke inneholde fiskeprotein, som er den bestanddelen de med allergi reagerer på. Det kan teoretisk sett tenkes at tran inneholder rester av protein. Hvis du eller barnet ditt har hatt svært sterke reaksjoner ved inntak av små mengder fiskeprotein, bør dere ikke prøve tran på egen hånd. Tilskudd av selen og/eller jod må vurderes på bakgrunn av kostens totale sammensetning. Lege eller klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe til med det.

Vil du vite mer?

Kostråd

Sjekklister

Om matvareallergi og matvareintoleranse

Kilder

  • 2012 - Nyttig å vite om Fisk og skalldyr - NAAFs fakktaark
  • Opprinnelig utviklet av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet  i samarbeid med Statens næringsmiddeltilsyn, Norges Astma- og Allergiforbund og Folkehelsa, senere revidert.
  • Livsmedelverket. Allergi mot fisk, skaldjur och insekter. Siden sist gransket 01.03.2021. [url]https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/fisk-skaldjur-och-insekter[/url]