Informasjon

Allergi eller intoleranse mot frukt og bær

Omtrent 70 prosent av de som er allergiske mot bjørkepollen, får en kryssreaksjon på en matvare.

Definisjoner

Matvareintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av en eller flere matvarer. Tilstanden gir langsomme og mindre dramatiske overfølsomhetsreaksjoner.

Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler. Tilstanden gir gjennomgående akutte, raskt oppståtte og mer uttalte plager.

Symptomer

Allergiske reaksjoner på frukt kan være relativt milde og begrenset til munn og hals. Symptomer kan være kløe i lepper, munn og hals, og hevelse i lepper, tunge, hals og gane. Disse milde reaksjonene kan oppstå som en kryssreaksjon hos de som er allergiske mot pollen.

Kryssallergi

Omkring 70 prosent av alle som har bjørkepollenallergi, får reaksjon på en matvare – oftest nøtter, kiwi eller rå gulerøtter, epler og pærer. De som er allergiske mot burot, kan reagere på selleri og flere typer urtekrydder. Mange tåler frukten bedre hvis den er skrellet og/eller kokt (f.eks. hermetisk frukt), men dette er individuelt. Enkelte bærtyper (tyttebær, blåbær, multer) har et naturlig høyt innhold av benzosyre. Et høyt inntak av disse bærtypene kan gi reaksjoner hos personer som reagerer på denne forbindelsen. Enkelte reagerer på tilsetningsstoffene i syltetøy, saft og tørkede frukter.

Ved koking blir det pollenrelaterte fruktallergenet ødelagt, derfor er kokt frukt ofte trygt å spise for de med pollenrelatert fruktallergi.

En del av de som er allergiske mot gresspollen, reagerer også på sitrusfrukt som appelsin og klementin. Sitrusfrukt kan også gi rødt utslett rundt munnen hos barn med barneeksem eller følsom hud. Dette skyldes vanligvis at fruktsyren irriterer huden.

Personer som er allergiske mot lateks, kan også ha allergiske reaksjoner mot frukt som banan, avokado og kiwi. Reaksjonen oppstår hos 30-80 prosent av lateksallergiske personer, og den er ofte alvorlig.

Fersken, kiwi, jordbær

Ved for eksempel ferskenallergi har man to ulike varianter av allergi. I Nord-Europa er allergi mot fersken vanligvis en kryssreaksjon, mens personer som bor i Middelhavsområdet, utvikler en annen form for ferskenallergi. Symptomene er mer alvorlige, inkludert elveblest over hele kroppen, magesmerter, oppkast og livstruende symptomer i tillegg til de orale allergiske reaksjonene (som ses ved kryssreaksjoner). Personer som reagerer på fersken, har ofte verre reaksjoner når de spiser frukten med skallet på. Proteinet som forårsaker den allergiske reaksjonen, er motstandsdyktig og tåler koking, og de kan være til stede i ferdigprodukter som juice, purrè osv. De som er allergiske mot fersken, reagerer ofte også på andre typer frukt, nøtter og grønnsaker som gulrot og selleri.

Kiwi er en annen type frukt som kan gi både allergisk kryssreaksjon og spesifikk allergisk reaksjon mot frukten.

Jordbær kan forårsake allergisk reaksjon (kryssreaksjon), men jordbær kan også føre til en form for intoleranse som særlig barn får, etter å ha spise store mengder jordbær.

Drikke

Noen reagerer på frukt og bær som finnes i juice. Dette dreier seg hovedsakelig om intoleranse-reaksjoner. Det er vanlig å reagerer på appelsinjuice, tropisk juice/nektar og tomatjuice. Eplejuice eller ananasjuice er alternativer som kan prøves. Det anbefales fortrinnsvis å bruke usukret fruktjuice (ikke nektar). For de som reagerer på enkelte tilsetningsstoffer, kan hjemmelagde safter eller spesielle safter uten konserveringsmidler som bestilles direkte fra saftpressene, brukes. Av hjemmelagde safter kan det for eksempel anbefales solbær-, bringebær- eller blåbærsaft. Dersom det er reaksjoner på leskedrikker, kan farris, fruktjuice eller saft være alternativer.

Pålegg

Noen reagerer på jordbær og appelsin. Hvis det er reaksjoner på noen av tilsetningsstoffene i syltetøyet, er hjemmelaget syltetøy eller syltetøy uten tilsetningsstoffer som kan bestilles direkte fra enkelte fabrikker, et alternativ. Av hjemmelaget syltetøy anbefales for eksempel eplemos, bringebærsyltetøy eller blåbærsyltetøy.

Desserter

Fruktsalater inneholder ulike typer frukt. Dersom du reagerer på én type frukt, bør du ikke spise noe av fruktsalaten.

Vil du vite mer?

Kostråd

Sjekklister

Om matvareallergi og matvareintoleranse

Kilder

  • National Food Institute, Technical University of Denmark. Food allergy information, 2012.
  • Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet i samarbeid med Statens næringsmiddeltilsyn, Norges Astma- og Allergiforbund og Folkehelsa, 1997.