Informasjon

Allergi eller intoleranse mot grønnsaker og belgfrukter

Peanøtter og soyabønner er blant de mest kjente matallergenene vi har, men også andre grønnsaker og frukter kan gi matvarereaksjoner.

Definisjoner

Matvareintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av en eller flere matvarer. Tilstanden gir langsomme og en lite dramatisk utvikling av reaksjoner.

Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler. Tilstanden gir gjennomgående akutte, raskt oppståtte plager.

Allergi og kryssreaksjoner

Allergiske reaksjoner på grønnsaker og frukter kan være ganske milde og begrense seg til reaksjoner i munn og hals (kløe og hevelse). Slike milde reaksjoner forekommer ofte som en kryssreaksjon til pollen. I disse tilfellene forsvinner ofte pollenallergenet ved koking.

Allergi mot grønnsaker som selleri (og sellerirot), gir oftest milde reaksjoner, men det kan gi livstruende reaksjoner hos noen. For de som får den alvorligste reaksjonen (altså ikke en kryssreaksjon), vil ikke denne typen allergen forsvinne ved koking.

Det å skrelle poteter kan forårsake lokale symptomer hos pasienter med håndeksem.

Allergi mot kikerter (garbanzo-bønner) kan forekomme, men det er langt mindre vanlig enn allergi mot belgfrukter som peanøtter og soyabønner. Den allergiske reaksjonen er som ved mange andre typer matvareallergi, med elveblest og andre hudreaksjoner som de vanligste reaksjonene. Den hyppigste kryssreaksjonen er allergi mot linser.

Lupiner er i Norge mest kjent som giftige hageplanter, men i Sør-Europa brukes frøene fra noen lupinarter til produksjon av mel som blandes i annet mel. Slike melblandinger kan forekomme i importerte bakevarer. Lupiner er nært beslektet med peanøtter, og slikt mel kan dermed gi alvorlige allergiske reaksjoner hos peanøttallergikere. Det er deklarasjonsplikt for lupinmel som brukes i bakevarer som lages i Norge.

Tomat og tomatpuré kan gi reaksjoner hos både voksne og barn. Reaksjonene er ofte kryssreaksjoner på lateks- eller pollenallergi. Det kan også dreie seg om intoleransereaksjoner. Dersom det er reaksjoner på ketchup, kan ketchup uten konserveringsmiddel prøves. Hvis det er like sterke reaksjoner på disse typene, skyldes det sannsynligvis intoleranse mot selve tomatene.

Allergi mot linser er i Spania mer vanlig enn allergi mot peanøtter. Reaksjonene ved linseallergi er alt fra milde, til livstruende med anafylaktisk sjokk eller astmaanfall.

Peanøtter

Peanøtter er den vanligste årsaken til dødelige allergiske reaksjoner relatert til mat, og all mat som inneholder peanøtter skal derfor merkes tydelig. De som er allergiske mot peanøtter, reagerer ofte på trenøtter selv om det ikke er noe nært botanisk slektskap mellom disse. Noen av de som reagerer på bjørkepollen, reagerer også på peanøtter. Noen reagerer på erter. Det er biologisk slektskap mellom erter og soyabønner, peanøtter (kalles også jordnøtter) og andre belgfrukter, og kryssreaksjoner forekommer.

Ca. 20 prosent av barn med allergi mot peanøtter eller trenøtter, vokser allergien av seg. Ca. 20 prosent blir verre - går fra å ha en mild allergi, til å få potensielt livstruende allergiske reaksjoner - og de 60 prosent som da gjenstår, holder seg på det samme allerginivået. Det er ikke mulig å forutsi hvem som kan bli bedre eller verre med tiden. Hvis allergien fortsetter i tenårene og i voksen alder, er det usannsynlig at den vil forsvinne.

Den økende forekomsten av allergi mot nøtter, frø og peanøtter har ført til at flere forsker på hvorfor disse allergiene øker, og hvordan det kan behandles. Blant forskningsområdene er studier som

  • forsøker å finne ut om tidlig eksponering for peanøtter/peanøttekstrakt kan redusere risikoen for å utvikle peanøttallergi - og forskningen antyder så langt at dette kan ha effekt
  • prøver å endre peanøtter genetisk for å fjerne proteinene som utløser allergien
  • utvikler immunoterapi som kan slå av allergien når den har utviklet seg

Soyabønner

Soyaprodukter er mye brukt innen matvareindustrien, særlig for å gi maten riktig konsistens, sørge for at de ulike ingrendiensene blandes godt med hverandre (emulgator) og protein fylningsmiddel. Soyabønner er også en viktig kilde til raffinert olje, men disse inneholder sannsynligvis ikke store mengder med allergene proteiner. Symptomer på soyabønneallergi varierer fra milde til livstruende. Soyabønner blir i likhet med peanøtter regnet som en av de viktigste matallergenene, og de er samtidig regnet som et av de mest utfordrende å unngå. Dette er fordi det blir brukt i så mange bearbeidede matvarer.

Annen overfølsomhet

En del personer, særlig barn, kan få overfølsomhetsreaksjoner mot visse grønnsaker, frukter og bær som paprika, tomat, appelsin og jordbær. Oftest blir pasienten rød rundt munnen. Vanligvis er disse reaksjonene ikke av allergisk art, og det er ikke sikkert at man får samme reaksjon neste gang man spiser dette. Vi vet ikke hva disse reaksjonene egentlig beror på.

Vil du vite mer?

Kostråd

Sjekklister

Om matvareallergi og matvareintoleranse

Kilder

  • Institute of Food Research. Food Allergy Information (EuroPrevall project), 2012.