Informasjon

Allergi eller intoleranse mot krydder og aromastoffer

Urter og krydderblandinger kan gi allergiske reaksjoner.

[imported]

Hopp til innhold

Definisjoner:

  • Matvareintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av en eller flere matvarer.
  • Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler.

Salt og pepper tåles av de fleste, men urter og krydderblandinger kan gi reaksjoner. Det er ikke uvanlig at mennesker med pollenallergi mot burot eller bjørk kan ha kryssreaksjoner på visse krydder og urter (for eksempel karri, koriander, paprika og muskat). Ved eksem kan plagene forverres av å spise sterkt krydret mat.

Det kan forekomme reaksjoner på aromastoffer og alle typer urter, muskat, kardemomme, ingefær, gurkemeje, paprika, anis, basilikum, dill, kanel, karve, muskatnøtt, oregano, persille, vanilje og krydderblandinger, som asiatisk curry og masala. Det kan også forekomme reaksjoner på "Gastromat", "Aromat" og "grillkrydder".

Vil du vite mer?

Kostråd

Sjekklister

Om matvareallergi og matvareintoleranse

Kilder

  • Hvilke matvarer kan gi overfølsomhetsreaksjoner? Matportalen.no 2012
  • Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet og Statens næringsmiddeltilsyn, Norges Astma- og Allergiforbund og Folkehelsa