Matvareintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av en eller flere matvarer. Tilstanden utvikler seg gjerne over tid.
Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler. Kan oppstå raskt.
Salt og pepper tåles av de fleste, men urter og krydderblandinger kan gi reaksjoner. Det er ikke uvanlig at mennesker med pollenallergi mot burot eller bjørk kan ha kryssreaksjoner på visse krydder og urter (for eksempel karri, koriander, paprika og muskat). Ved eksem kan plagene forverres av å spise sterkt krydret mat.
Det er oftest voksne som kan reagere allergisk på kryddersorter.
Det kan forekomme reaksjoner på aromastoffer og alle typer urter, muskat, kardemomme, ingefær, gurkemeje, paprika, anis, basilikum, dill, kanel, karve, muskatnøtt, oregano, persille, vanilje og krydderblandinger, som asiatisk curry og masala. Det kan også forekomme reaksjoner på "Gastromat", "Aromat" og "grillkrydder".
Vil du vite mer?
Kostråd
Sjekklister
- Sjekkliste for barn med matvareallergi/ -intoleranse
- Sjekkliste for voksne med matvareallergi/ -intoleranse
Om matvareallergi og matvareintoleranse
- Matvareintoleranse
- Matvareintoleranse (for helsepersonell)
Kilder
- Hvilke matvarer kan gi overfølsomhetsreaksjoner? Matportalen.no 2012
- Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet og Statens næringsmiddeltilsyn, Norges Astma- og Allergiforbund og Folkehelsa