Informasjon

Kumelkallergi, kostråd barn

Dersom du eller barnet ditt har allergi eller intoleranse mot kumelkprotein, anbefales en diett helt fri for kumelk.

Temaside om Korona

Definisjoner:

  • Matintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av en eller flere matvarer.
  • Matallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler.

Hvis du eller barnet ditt har allergi eller intoleranse mot kumelkprotein (forskjellig fra laktoseintoleranse), anbefales det å starte med en kost som er helt fri for kumelk i alle former. Hos småbarn er det nødvendig med et erstatningsprodukt som inneholder riktig sammensatte næringsstoffer. Ettersom barna blir eldre, er det vanlig at de vokser av seg kumelkallergien. Melkeprodukter kan derfor etter hvert prøves ut i samråd med lege og klinisk ernæringsfysiolog.

Cirka 2-3 prosent av barn får allergi mot kumelkprotein, men de fleste vokser det helt eller delvis av seg innen treårs alder.

Drikke

Det anbefales at spedbarn fullammes de første 4-6 levemånedene, og at de ammes i tillegg til annen mat til barnet er minst ett år.

Det anbefales at barn under tre år med kumelk-allergi som ikke ammes, bruker en melkeerstatning. Spesialist i sykdommens fagfelt kan søke Helfo om å få dekket melkeerstatninger på blå resept inntil barnet fyller 10 år. De enkelte melkeerstatningene varierer både i smak og sammensetning. Snakk med din lege eller klinisk ernæringsfysiolog om hvilken melkeerstatning som passer best.

I samråd med lege kan man teste ut melkeprodukt hver 6.-12. måned for å se om barnet har vokst av seg tilstanden.

Melkeerstatninger som kan brukes ved kumelkallergi, er:

Høygradige hydrolysater

Proteinene er spaltet og vil i mindre grad kunne utløse allergi. Disse produktene kan lukte og smake noe spesielt, og man må derfor utvise tålmodighet i oppstarten. For de minste barna er det sjelden noe problem å innføre slike melkeerstatninger, men det kan være vanskelig å få større barn til å drikke dem. De nyeste produktene er bedre på smak.

  • Nutramigen/ Nutramigen Lipil
  • Pepdite
  • Pregestemil LIPIL
  • Althéra
  • Alfaré

Frie aminosyrer

Brukes når pasienten er så allergisk at vedkommende trenger produkter som er helt fri for naturlig protein. Aminosyrer er det proteiner er bygd opp av.

  • Neocate
  • Nutramigen AA Lipil

Andre drikker

Nan HA, AL110 og laktoseredusert melk inneholder melkeprotein, og må ikke brukes. Geitemelk inneholder proteiner som ligner på kumelkproteiner, og er derfor ikke anbefalt. Ris-, soya- og havremelk som fås kjøpt i dagligvare/ helsekostforretninger, har et lavere næringsinnhold enn de vanlige melkeerstatningene. De skal ikke brukes som hoveddrikke til små barn.

Neste side