Informasjon

Kostråd ved laktoseintoleranse

Hvilke matvarer kan du spise, og hvilke bør du unngå ved laktoseintoleranse? Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Laktose er det samme som melkesukker. Laktoseintoleranse  skyldes mangel på enzymet laktase som spalter melkesukker i tarmen. Laktose finnes kun i melkeprodukter og blandingsprodukter som er tilsatt melkeingredienser. Produkter som inneholder melk som i mindre mengder, gir sjelden symptomer ved laktoseintoleranse.

Ved laktasemangel vil kun en liten del av laktosen tas opp fra tynntarmen. Ufordøyd laktose passerer videre til tykktarmen, der en del vil gjæres av bakteriefloraen. Når bakteriene nedbryter laktosen, dannes det gass som forårsaker luftsmerter og løs avføring.

Nesten alle spedbarn og småbarn tåler godt laktose.

Hvis du eller barnet ditt har akutte symptomer som følge av reaksjon på laktose, anbefales det å starte med en helt laktosefri kost. Når du eller barnet ditt er symptomfri, kan laktoseinnholdet i kosten økes gradvis for å finne ut hvor mye laktose du eller barnet ditt tåler. Målet er å komme fram til en individuelt tilpasset laktoseredusert kost.

Laktoseintoleranse

Melkeintoleranse betyr nedsatt toleranse for melkesukker (laktose) grunnet for små mengder av enzymet laktase i tynntarmens slimhinner. Typiske tegn er rumling i magen, oppblåsthet, luft og vandig diaré.

Behandlingen går ut på å redusere eller fjerne tilførselen av laktose.

Diagnosen stilles ofte på bakgrunn av symptomene. En gentest kan vise om du er disponert for å utvikle laktoseintoleranse. For å måle om laktoseopptaket faktisk er redusert, kan det gjøres en laktosebelastnings test. Du drikker da en laktoserik løsning på fastende mave, og deretter måles enten blodsukkerstigning eller mengden av hydrogen og metangass som du puster ut i etterkant av inntaket.

Å leve på laktoseredusert kost innebærer at du tåler noe melkesukker. Noen tåler svært lite, men mange får ikke symptomer før inntaket overstiger 12 gram laktose per dag. Dette tilsvarer 2 dl vanlig melk. Noen kan til og med innta en slik dose i ett og samme måltid så lenge laktosen inntas sammen med annen mat.

Har du fått påvist laktoseintoleranse, er det derfor nyttig å finne ut hvor mye laktose du tåler. Det er også viktig å være klar over at mengden du tåler, kan variere fra dag til dag og mellom ulike individer.

Neste side