Informasjon

Allergi eller intoleranse mot nøtter, mandler og frø

I prinsippet går det an å reagere på alle typer nøtter og frø, og reaksjonene er oftest allergiske.

Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler. De typer nøtter og frø det er rapportert reaksjoner på, er hasselnøtter, cashewnøtter, paranøtter, pekan-nøtter, mandel, pistasjmandel, sesamfrø, solsikkefrø og valmuefrø.

Peanøtter er en belgfrukt, se informasjonsskriv om grønnsaker og belgfrukter.

De fleste reaksjonene er systemiske (en reaksjon inne i kroppen) og kan være isolert til ett organsystem, oftest hud, eller involvere flere organsystemer. Reaksjoner som følge av hudkontakt med et matallergen, er som regel begrenset til lokal reaksjon i huden der kontakten har vært.

Basert på danske tall synes forekomsten av nøtteallergi å være omtrent 0,2-0,6 prosent i befolkningen.

Symptomer

Allergikere som spiser nøtter, frø eller belgfrukter får som oftest en reaksjon etter kun få minutter til opptil en time. Symptomene kommer fra

  • fordøyelseskanalen i form av kløe i munnhulen, kvalme og oppkast, magesmerter og/eller diaré
  • huden, som kløe, elveblest, hevelse eller forverring av eksem
  • øyne eller luftveier, som tett nese og/eller pustebesvær

I sjeldne tilfeller kan det oppstå en alvorlig allergisk reaksjon, såkalt anafylaksi eller allergisk sjokk.

Nøtter og kryssreaksjoner

Viktige årsaker til sterke allergiske reaksjoner er både hasselnøtt, paranøtt og valnøtt, foruten peanøtt. Særlig er jula et tidspunkt med høyt inntak av paranøtter og valnøtter, som er de to typene nøtter som oftest gir sterke allergireaksjoner. Hasselnøttallergi er i Norge ofte et resultat av kryssallergi, der den første, grunnleggende allergien er bjørkepollenallergi (”pollen-matallergisyndromet”). Reaksjonen mot hasselnøtt er da ofte ikke så sterk, og den kan først og fremst være merkbar i munnen (”oralt allergisyndrom”). Ikke sjelden er reaksjonen mot nøtter likevel sterkere med symptom fra hud og lunger, og hasselnøttallergien må absolutt tas alvorlig. Også peanøttallergi kan skyldes kryssallergi mot bjørkepollen.

Reageres det på én type trenøtt, er det 50 prosent sjanse for at vedkommende reagerer også på andre trenøtter. 25-50 prosent av personer med peanøttallergi har samtidig allergi mot trenøtter.

Blodprøver brukes til å teste om det foreligger allergi. Man måler da mengden antistoffer i blodet mot et bestemt allergen. Dette kalles allergenspesifikk IgE-testing. Slike IgE-tester på peanøttallergi er ofte vanskelig å tolke på grunn av kryssallergi mellom peanøtter og andre planteallergener. I en svensk studie der man brukte nye IgE-analyser som kunne skille mellom ulike peanøttallergener, var man i stand til å skille mellom personer med risiko for alvorlige symptomer og de med milde eller ingen symptomer ved inntak av peanøtter.

Antallet personer som er allergiske mot sesamfrø, er lavt men økende i Vest-Europa. De som er allergiske mot sesamfrø, kan oppleve alvorlige og livstruende reaksjoner.

Les mer om Julemat og matallergi.

Brød og kornblandinger

Brød, kaker, kjeks og annet bakverk som kjøpes over disk i bakerier, kaféer og restauranter, har ofte ikke merking. Man må være oppmerksom på at slike varer kan inneholde ulike typer nøtter eller frø. Mange typer frokostblandinger/myslier og mysli-knekkebrød inneholder nøtter og peanøtter.

Nøtter og frø kan også være brukt i enkelte asiatiske retter, vegetarretter, noen typer pastasaus eller pesto og dip.

Sjokolade

Sjokolade kan være tilsatt knuste eller hele nøtter. Det er svært viktig å lese ingredienslisten på alle sjokolader nøye. Mange glemmer at marsipan og glaserte mandler er laget av nøtter.

Noen ganger kan nøtter også være blant ingrediensene til enkelte kosmetiske produkter, som massasjeolje eller fuktighetskrem.

Spise ute

Snakke med betjeningen før du bestiller mat. Forklar dem at du er allergisk, og at det er avgjørende at du får retter som verken inneholder nøtter (eller eventuelt frø), eller kan være forurenset av det. Spør spesifikt om retten du tenker å bestille, ikke stol på menyen alene.

Er du i en situasjon der du er usikker likevel, prøv med en liten bit mat mot leppene først. Opplever du at dette gir en brennende, stikkende følelse eller hevelse, må du ikke spise av maten. Dersom du har fått foreskrevet epi-penn, sørg for at du alltid har denne med deg, og fortell også venner/familie om hvordan og når den skal brukes.

Prognose

Ca. 20 prosent av barn med allergi mot peanøtter eller trenøtter, vokser allergien av seg. Ca. 20 prosent blir verre (går fra å ha en mild allergi, til å få potensielt livstruende allergiske reaksjoner) og de 60 prosent som da gjenstår, holder seg på det samme allerginivået. Det er ikke mulig å forutsi hvem som kan bli bedre eller verre med tiden. Hvis allergien fortsetter i tenårene og i voksen alder, er det usannsynlig at den vil forsvinne.

Vil du vite mer?

Kostråd

Sjekklister

Om matvareallergi og matvareintoleranse