Informasjon

Allergi eller intoleranse mot soya

Ved soyaallergi må alle matvarer som inneholder soyaprotein, utelates fra kosten. I og med at soyaprotein brukes i mange bearbeidede matvarer, må du være nøye med å lese ingredienslistene på de ulike produktene.

Soyabønner er planter i erteblomstfamilien, og de blir også kalt belgvekster. Bønner generelt er svært næringsrike, men soyabønner er spesielt næringsrike. Soyabønner har vært en del av menneskers kosthold i over 5000 år, og de brukes særlig mye i asiatiske land.

Sensibilisering overfor soya er relativt vanlig, mens betydningsfull allergi mot soya er sjelden.

Soyaallergi er ikke uvanlig blant spedbarn. Ofte blir dette klart i forbindelse med at en baby får morsmelkerstatning basert på soya, på grunn av kumelkallergi. Omtrent ett av fem barn som er allergiske mot kumelk, har problemer med soya også. I likhet med kumelk kan det være vanskelig å unngå soya, ettersom det finnes i så mange bearbeidede matvarer. De fleste vokser av seg matvareallergien allerede som barn.

Mange erstatningsprodukter for melkeallergikere og cøliakere er basert på soya. Dette er fordi soyaprotein er et godt alternativ til melkeprotein og gluten på grunn av næringsinnhold og funksjonelle egenskaper.

Fakta

  • Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler.
  • Personer med soyaallergi kan kryssreagere med erter, peanøtter og andre belgfrukter.
  • Er du allergisk mot soya, må du holde deg unna all mat som inneholder soya.
  • De som reagerer på soya, bør være spesielt oppmerksomme når de skal spise kjøttprodukter, fiskeprodukter, hamburgerbrød, pizza og vegetariske retter.

Brød

Den eneste måten å behandle soyaallergi på, er å utelate alle matvarer som inneholder soyaprotein i kosten.

Soyamel brukes gjerne i små mengder i brød, hamburgerbrød og pølsebrød. Det finnes typer uten soya. Derfor er det viktig å lese ingredienslisten/merkingen nøye.

Middagsmat

Blandingsprodukter av kjøtt kan inneholde soyaprotein, for eksempel middagskaker, blandingsburger og sportspølser. Dette skal merkes, og det skal gå klart fram av pakningen at det dreier seg om blandingsprodukter. I følgende kjøttprodukter er det ikke tillatt å bruke soyaprotein; kjøttkaker, kjøttboller, kjøttpudding, medisterkaker, hamburger, karbonader, wienerpølser, grillpølser, kjøttpølser, knakkpølser og medisterpølser. Les likevel alltid ingredienslisten. Soyaprotein kan dessuten finnes i fiskefarsemat, samt i vegetariske middagsretter. Soyasaus inneholder soyaprotein.

Stekefett

Soyaolje (som inngår i soyamargarin) skal ikke forårsake allergiske reaksjoner. Teoretisk kan det likevel tenkes at oljen inneholder rester eller er "forurenset" med soyaproteiner. Det samme resonnementet kan brukes om tilsetningsstoffet soyalecitin (E322) som brukes i margarinproduksjon. I noen tilfeller kan de som er svært følsomme for soya, reagere også på dette tilsetningsstoffet.

Hel- og halvfabrikata/ferdigmat

Matvaren inneholder soya hvis følgende betegnelser står oppført i ingredienslisten (alfabetisk rekkefølge):

Soyamel, soyabønner, soyaprotein, soyaproteinisolat, tofu, Miso, Tempe.

  • Det er ikke lov å merke med betegnelsen vegetabilsk protein eller hydrolisert vegetabilsk protein (HVP) uten at kilden til proteinet oppgis. Dette kan likevel forekomme. Kilden til HVP kan være enten erter eller soyabønner.
  • I sammensatte produkter kan samlebetegnelsen "grønnsaker" skjule soyabønner

Soya-allergikere kan kryssreagere med erter, peanøtter og andre belgfrukter.

Spise borte

De som reagerer på soya, bør være spesielt oppmerksomme når de skal spise kjøttprodukter, fiskeprodukter, hamburgerbrød, pizza og vegetariske retter på besøk, på kaféer og restauranter.

Ernæringsmessige konsekvenser

Siden soyaprotein brukes i stadig flere matvarer, er det viktig å lese nøye på ingredienslistene.

Vil du vite mer?

Kostråd

Sjekklister

Om matvareallergi og matvareintoleranse

Kilder

  • Food Allergy - Soy, Wheat, Egg, Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy, 2012.
  • Norges Astma og Allergiforbund. Soyaallergi. Sist oppdatert 28.09.2020.