Informasjon

Sjekkliste for voksne med matvareallergi eller matvareintoleranse

Sjekklisten er et enkelt hjelpemiddel for å komme fram til et smakfullt og sunt kosthold. Spørsmålene som skal besvares her, er viktige som grunnlag for å gi gode kostråd og for videre oppfølging.

Det å ha matvareallergi/-intoleranse innebærer at det er én eller flere matvarer som ikke kan spises. Hvis det forekommer allergi/-intoleranse mot matvarer som brukes ofte, er det viktig å finne alternativer som kan brukes i stedet. For personer med matvareallergi/-intoleranse er det viktig å finne fram til et sunt og smakfullt kosthold. Dette vil legge grunnlaget for god helse både på kort og lang sikt.

Sjekklisten er et enkelt hjelpemiddel for å komme fram til et smakfullt og sunt kosthold. Spørsmålene som skal besvares her, er viktige som grunnlag for å gi gode kostråd og for videre oppfølging. Det dukker dessuten gjerne opp mange praktiske spørsmål når man har matvareallergi/-intoleranse. Tenk gjennom hva du ønsker å vite mer om, og ta det opp med din lege, klinisk ernæringsfysiolog eller sykepleier/helsesøster. Du kan enten fylle ut listen på forhånd, eller du og behandleren din kan fylle den ut sammen. Lykke til!

Jeg reagerer på

Drikke:

Type drikke til måltidene:                                     Antall glass/kopper pr. dag:                        
  Antall glass/kopper pr. dag: 
Type drikke mellom måltidene: Antall glass/kopper pr. dag: 
  Antall glass/kopper pr. dag: 

Brødmat:

Tenk gjennom hva du spiser av:
Brødtype:                                     Antall skiver pr. dag:                        
Brødtype: Antall skiver pr. dag: 
Margarin/smør: 
Pålegg: 
Kornblandinger/grøt: 

Middag:

Hva spiser du til middag av:
Kjøttyper:                                     Antall ganger pr uke                        
Fiskeslag: Antall ganger pr uke 
Poteter: 
Ris: 
Pasta: 
Grønnsaker: 
Annet: 
Krydder: 
Saus: 
Stekefett: 

Desserter, kaker og søtsaker:

Hva spiser du av:
Desserter: 
Kaker, kjeks: 
Is og yoghurt: 
Frukt: 
Sjokolade: 
Andre søtsaker: 

Hel- og halvfabrikata/ferdigmat

Selv om hjemmelaget mat vanligvis blir anbefalt til pasienter med matvareallergi/-intoleranse, vil det av og til være aktuelt å bruke noe hel- og halvfabrikata/ferdigmat. Heldigvis finnes det mange alternativer, men det er viktig å finne ut hva matvarene inneholder. Hva ser du etter på ingredienslisten/ merkingen?

Er det noen matvarer du er usikker på, og i tilfelle hvilke?
 

Alkoholholdige drikker:

Hvilke typer alkoholholdige drikker liker du?
Øl: 
Vin: 
Andre alkoholholdige drikker: 

Spise borte

Tenk gjennom hva du gjør når du skal spise borte:
 

Ernæringsmessige konsekvenser

Personer med matvareallergi/-intoleranse kan ha behov for kosttilskudd.

Tar du tran eller andre kosttilskudd?
Type tilskudd:                                     Dose:                        
Type tilskudd: Dose: 

Legemiddel

Bruker du noe legemiddel pga. matvareallergien/-intoleransen?
 

Alternativ behandling

Bruker du noe form for alternativ terapi/behandling pga. matvareallergien/-intoleransen?
 

 

Har du andre spørsmål om kostholdet?
 
 
 

Kilder

  • Utviklet av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet i samarbeid med Statens næringsmiddeltilsyn, Norges Astma- og Allergiforbund og Folkehelsa