Informasjon

Köhlers sykdom

Köhlers sykdom er en smertetilstand i mellomfoten eller forfoten. Sykdommen skyldes at ett av de små beina i foten får nedsatt blodforsyning, og deler av beinet henfaller, synker sammen (aseptisk nekrose).

Hva er Köhlers sykdom?

Fotskjellett, ovenfra

Köhlers sykdom er en smertetilstand i mellomfoten eller forfoten. Sykdommen skyldes at ett av de små beina i foten får nedsatt blodforsyning, og deler av beinet henfaller, synker sammen (aseptisk nekrose). Tilstanden er vanligvis ensidig. Det skilles mellom Köhler I og II. Ved Köhler I er det båtbeinet (os naviculare) som er skadet, mens ved Köhler II er det et av de lengre fotbeina (metatars 2 eller 3) som er skadet (se røntgenbilde over av normal fot). Köhler II betegnes også Freibergs sykdom.

Både Köhler I og II er forholdsvis sjeldne tilstander. Köhler I rammer barn i alderen 3-10 år, gutter oftere enn jenter. Köhler II er vanligst blant tenåringsjenter.

Årsak

Vi vet ikke riktig hva som skjer når Köhlers sykdom oppstår. Beina i føttene utsettes jo for store belastninger, de klemmes og trykkes, og på et eller annet tidspunkt oppstår det en skade på blodforsyningen til et område av de angitte beina (avaskulær nekrose). Beinvevet dør og bryter sammen. Det skaper irritasjon i vevet og unormalt trykk mot andre deler av fotens skjelett, og smerter oppstår.

Diagnosen

Barnet eller tenåringen utvikler gradvis sterkere smerter i foten og begynner etter hvert å halte. Smerten er vanligvis lokalisert på innsiden av midtre del av foten (Köhler I). Barnet forsøker å gå på utsiden av foten for å minske trykket mot det ømme området. Smertene blir gjerne verre i forbindelse med økt belastning, f.eks. ved å gå lengre turer. Ved Köhler II er smertene oftest lokalisert i fremre del av foten.

Ved undersøkelse angir barnet smerter, ømhet og det kan være hevelse i mellomfoten (Köhler I) eller i forfoten (Köhler II). Røntgen kan vise typiske forandringer.

Behandling

Formålet med behandlingen er symptomlindring. I de fleste tilfeller reparerer kroppen skaden selv hvis foten avlastes i 6 uker, for eksempel ved bruk av krykker.

Ved Köhler I kan behandling korte ned varigheten av plagene. Man kan forsøke en innleggssåle som gir støtte til innsiden av foten. Begrens større belastninger på føttene. Eventuelt anlegges en gips som pasienten går med i 6-8 uker, etterfulgt av ortose (stiv "korsett") til støtte av fotens lengdebue. Slik behandling kan bidra til å forkorte varigheten av eventuelle langvarige plager. 

Også ved Köhler II er avlastning det viktigste. Barnet bør unngå aktiviteter som fremprovoserer plager. Vær nøye med riktig skotøy og sørg for god såle, eventuelt innleggssåle.

Prognose

Både Köhler I og II er i de fleste tilfeller selvbegrensende sykdommer, tilstanden går over av seg selv uten inngripende behandling og prognosen er utmerket. Båtbeinet gjenvinner sin normale form før foten er utvokst, og normal forbeining skjer vanligvis i løpet av to år. Ved vedvarende smerter må man lete etter annen årsak.

Hos behandlede pasienter kan symptomene vare kortere enn 3 måneder. Hos noen ubehandlede pasienter kan symptomene vedvare over 15 måneder.

Vil du vite mer?

  • Köhlers sykdom - for helsepersonell