Informasjon

Schlatters sykdom

Schlatters sykdom (Osgood-Schlatters sykdom) er en betennelse i festet for den store lårmuskelen på forsiden av skinnebeinet (tibia) like nedenfor kneet. Typiske symptomer er smerte i øvre del av skinnebeinet i forbindelse med aktivitet.

Hva er Schlatters sykdom?

Schlatters sykdom

Den firehodete lårmuskelen, musculus quadriceps femoris, smalner av ned mot kneet og fester seg i kneskålen, som i sin tur går over i en sterk sene, patellarsenen. Denne senen fester seg i et benet fremspring like nedenfor kneleddet på skinnebenet, tibia.

Schlatters sykdom er en betennelse i brusk, ben og sene der hvor patellarsenen fester seg på skinnebenet. Dette fører til at det dannes en øm og smertefull kul på beinet. Smertene øker ved belastning. Tilstanden er helt ufarlig. 

Schlatter forekommer først og fremst hos barn og ungdommer, hyppigst i alderen 11-14 år, og oftest blant idrettsaktive. Gutter rammes 3 ganger hyppigere enn jenter.

Årsak

Tilstanden er en belastningsskade. Den skyldes gjentatte drag og belastninger av den store lårmuskelens sene der den fester til skinnebeinet. Festet "rives opp", og i reparasjonsprosessen dannes det en markant hevelse, en kalkavleiring. Det er ikke kjent hvorfor noen får denne plagen, mens andre med samme aktivitetsnivå, slipper unna.

Smerten øker ved aktiviteter som medfører aktiv bruk av den store lårmuskelen, slik som hopping, løping, huksitting, strekking av kneet mot motstand, og når kneet er bøyd i lengre tid, som på buss, tog eller fly. Direkte trykk mot området er også smertefullt.

Diagnosen

Diagnosen er som regel lett å stille hos en idrettsaktiv gutt eller jente. Det typiske er smerter og hevelse nedenfor kneskåla. Det danner seg en kul, som i de fleste tilfeller er svært fremtredende. Denne kulen er øm å ta på. Ømheten og størrelsen på kulen avtar etter en periode med hvile, men den kan ta seg opp igjen ved nye belastninger.

Tilstanden er så karakteristisk at det ikke er nødvendig å ta røntgenbilder eller gjøre andre undersøkelser for å få diagnosen bekreftet. 

Behandling

Schlatters sykdom er en godartet tilstand som går over av seg selv i mer enn 90 prosent av tilfellene. Barnet kan justere trening og aktivitet etter graden av smerter. Dersom aktiviteten øker, vil dette kunne medføre mer smerter. Ved reduksjon av aktiviteten avtar plagene, men de vil ofte blusse opp på ny når aktiviteten gjenopptas.

Les også vårt intervju med Ove Talsnes, som er idrettslege og spesialist i ortopedisk kirurgi: Schlatters sykdom trenger ikke å stoppe idrettskarrieren. Artikkelen gir råd om hvordan du fortsatt kan trene med Schlatters sykdom.

Ved behov for smertelindring kan senefestet på leggen kjøles ned med is, eventuelt kan vedkommende ta paracetamol. I noen tilfeller kan en kort kur med et NSAID lindre plagene. 

Grad av smerter bestemmer aktivitetsnivået. Fullstendig unngåelse av idrettsaktiviteter anbefales ikke. Tvert imot anbefales det å drive med idrett, selv om det medfører smerter. Dersom det blir sterke smerter som ikke lindres ved hvile, bør intensiteten på treningen reduseres.

Prognosen

Sykdommen brenner ut av seg selv. Vanligvis skjer dette i løpet av 6 til 18 måneder. 

Bare unntaksvis er det aktuelt med henvisning og eventuelt operasjon. Det gjelder barn og ungdom som er utvokst, og som ikke har blitt bedre i løpet av 1,5-2 års behandling. 

Mange får en permanent, men symptomfri kul under kneet. 

Vil du vite mer?