Informasjon

Traktbryst

Traktbryst er en medfødt feil (deformitet) i brystveggen der flere ribbein og brystbeinet vokser unormalt og danner en fordypning i fremre brystvegg. De færreste har noen fysiske plager av dette.

Hva er traktbryst?

Traktbryst

Den beinede delen av brystveggen består fortil av ribbeina og brystbeinet. De øverste 5-7 ribbein "vokser sammen med" brystbeinet, men de siste centimetrene inn mot brystbeinet består av brusk og ikke bein.

Traktbryst er en medfødt feil (deformitet) i brystveggen der flere ribbein og brystbeinet vokser unormalt og danner en fordypning i fremre brystvegg. Tilstanden betegnes også innsunket brystvegg og pectus excavatum. Typisk påvises tilstanden ved fødselen, og over 90 prosent av tilfellene diagnostiseres i løpet av første leveår. Forverring av tilstanden og opptreden av symptomer skjer vanligvis i forbindelse med hurtig beinvekst i de første tenårene. Dog får de færreste fysiske plager av tilstanden.

Traktbryst er den dominerende deformiteten i brystveggen (90 prosent) og er langt hyppigere enn fuglebryst (5-7 prosent). Ca. 1 av 300-400 nyfødte har tilstanden. Hos gutter forekommer denne unormale tilstanden oftere enn blant jenter (3:1).

Neste side