Hva er overvekt hos barn?
Normalområdet for kroppsmasseindeks (KMI eller BMI) hos barn varierer med alder og kjønn. Hos barn er begrepet iso-KMI innført, det vil si at beregnet KMI angis i forhold til hva verdien tilsvarer hos voksne. Definisjoner for normalvekt og overvekt blir da følgende:
- Normalvekt: KMI lavere enn iso-KMI 25
- Overvekt: KMI høyere eller lik iso-KMI 25
- Fedme: KMI høyere eller lik iso-KMI 30
- Alvorlig fedme: KMI høyere eller lik iso-KMI 35
Her kan du beregne KMI og iso-KMI:
Og her er vekstkurver for barn:
Før var overvekt hos barn et sjeldent fenomen. Nå er overvekt hos barn et av de mest utbredte problemene i helsevesenet i "velutviklede" land. I USA er ett av tre barn regnet som overvektig, 16 prosent er i gruppen fedme, og problemet er økende.
Norske tall fra Folkehelseinstituttet, 2019:
- Samlet for alle aldersgrupper har andelen barn med overvekt og fedme vært stabil i perioden 2005-2018
- Andelen 8- og 9-åringer med overvekt og fedme har vært stabil på ca. 20 prosent både for gutter og jenter i perioden 2005-2018. Andelen med fedme har også vært stabil mellom 2-6 prosent prosent i samme periode.
- Andelen 15 år gamle jenter med overvekt og fedme økte fra fra ca. 16 prosent i 2005 til ca. 21 prosent i 2018. Andelen jenter med fedme ble i samme periode mer enn doblet fra ca. 2 prosent til ca. 5 prosent.
- Andelen gutter med overvekt og fedme har vært relativt stabil på ca. 11-13 prosent i perioden 2005-2018. Andelen gutter med fedme ble i samme periode redusert fra ca. 4 prosent til ca. 2 prosent.
I Norge oppgir Helsedirektoratet følgende tall for perioden 1975 til 2000:
- Gjennomsnittsvekten for en 9 åring har økt med over 3 kg, tilsvarende er også vist for 15 år gamle gutter.
- Blant 9 år gamle jenter var 15 prosent overvektige og 5 prosent hadde fedme. Tilsvarende for 9 år gamle gutter 13 prosent og 3 prosent.
- Blant 15 år gamle jenter var 12 prosent overvektige og vel 1 prosent hadde fedme. Tilsvarende for gutter 9 prosent og vel 4 prosent.
Nedenstående råd gjelder for barn over 2-3 år. I risikofamilier, med overvektige foreldre eller søsken, eller ved dårlige sosiale forhold, bør man starte tidligere med å informere og legge til rette for gode kostvaner.