Informasjon

Laserbehandling av fødselsmerke

Noen fødselsmerker, inkludert såkalte "portvinsflekker", forsvinner ikke av seg selv, men de består og kan bli tykkere og mørkere med tiden. Laserbehandling kan da være aktuelt.

Hva er et fødselsmerke?

Enkelte mennesker er født med et fødselsmerke (cirka 0,3 prosent). Slike fødselsmerker består av en samling av blodårer nær hudoverflaten (vaskulære fødselsmerker), og de kan være rosa, røde eller fiolett på farge. Mange av disse fødselsmerkene vil krympe og forsvinne av seg selv med tiden. Men noen fødselsmerker, inkludert såkalte "portvinsflekker", består, blir større med alderen og kan bli tykkere og mørkere med tiden.

De fleste portvinsflekkene finnes på hodet og halsen.

Fødselsmerke

Laserbehandling

Laserbehandling kan brukes til å behandle mange vaskulære fødselsmerker, inkludert portvinsflekker og "jordbær" fødselsflekker (se bildet over). Behandlingen virker ved å rette intens lysenergi mot huden slik at det ødelegger den røde pigmenteringen. Etter laserbehandling vil huden føles varm, akkurat som en mild grad av solbrenthet, og pasienten kan også oppleve litt bloduttredelse i området. Pasienten må bruke solblokk i to til tre måneder etter behandlingen.

Vanligvis behøves flere laserbehandlinger for å oppnå best virkning. Laserbehandlingen vil ikke alltid gjøre at pasienten blir helt kvitt det vaskulære fødselsmerke, men behandlingen vil vanligvis gjøre det betydelig blekere.

Kan laserbehandling ha skadevirkninger?

Alle behandlinger innebærer risikoer så vel som gevinster. Sjansen for komplikasjoner etter laserbehandling for vaskulære fødselsmerker avhenger av type behandling, type laser og andre faktorer som din generelle helsetilstand. Tidligere tiders lasere hadde en tendens til å gi arrforandringer og pigmentendringer. I dag finnes lasere som er utviklet spesifikt for å påvirke blodårene i huden (pulset fargelaser), og som ikke skader omgivende hud. Vitenskapelige undersøkelser har vist at disse nye laserne har svært lav forekomst av bivirkninger.

Pulset fargelaser betraktes i dag som førstevalg i behandlingen av portvinsflekker når det er mulig. Tidlig behandling anbefales for å redusere de fysiske og psykiske følgene av et svært synlig og fremtredende fødselsmerke.

Vil du vite mer?