Informasjon

After

After er gulhvite blemmer eller sår som oppstår i munnen. 15-20 prosent av befolkningen plages av after i perioder i ung alder.

Hva er after?

After er tilbakevendende runde eller ovale, overflatiske, myke, gulhvite blemmer eller sår i munnhulen som vanligvis oppstår hos ellers frisk personer. De kan være lokalisert på tungen, i ganen, i munngulvet, på innsiden av kinnene eller leppene. Typisk opplever man dette første gang som barn eller ungdom. Ofte har flere i familien hatt gjentatte episoder med after. Tilstanden synes å klinge av etter 20-30-årsalderen.

Sårene er som regel 2-8 mm i diameter, og de tilheler i løpet av 10-14 dager. De er skarpt avgrenset, dekket av en hvit-gul hinne og omgitt av en hissig rød sone. I begynnelsen er sårene ømme, deretter blir det direkte smertefullt når sårene berøres under spising, tannpuss o.l. Mange opplever gjentatte episoder, med dager til måneder mellom episodene.

15-20 prosent av befolkningen plages med after i perioder. Tilstanden er vanligst blant personer under 30 år, forekommer hyppigere hos kvinner og er særlig vanlig hos kvinner like før menstruasjon.

Årsaker

Årsaken til after er ukjent. Tilstanden forekommer hyppigere i enkelte familier, noe som kan tyde på både arvelig og miljømessig sammenheng. Virusinfeksjon har vært mistenkt, men det er ikke bevist en slik sammenheng. Hos de aller fleste finner man ingen underliggende forklaring. Lokale skader og stress er antatt å kunne være utløsende faktorer.

Tilstanden er i noen tilfeller forbundet med kroniske sykdommer som Crohns sykdom, ulcerøs kolitt eller cøliaki. Andre studier har vist mulig sammenheng med lave verdier av jern eller vitamin B12, mens andre studier ikke kan bekrefte det. After er vanligere blant ikke-røkere. En lang rekke faktorer er foreslått å kunne utløse utbrudd av after blant disponerte individer, men bevisene for årsakssammenheng er tynne.

Behandling

De fleste har såvidt milde plager at behandling ikke er påkrevd.

Hensikten med eventuell behandling er å lindre plagene. Det finnes imidlertid ingen effektiv kur. Det anbefales å slutte med tannkrem som inneholder detergenter (oppløsningsmidler). Detergenter kan løse opp proteiner i spyttet, og på den måten nedsette den beskyttende effekten av slimet på munnslimhinnen. Det anbefales at du bør bruke en fluortannkrem uten laurylsulfat eller andre sterke detergenter (f.eks. Zendium, Denivit og SiKo).

Unngå også skader på munnslimhinnen fra bruk av hard tannkost. Noen maner også til forsiktighet med inntak av sure drikker (f.eks. brus eller fruktjuice) og hard mat som kan lage rifter i munnslimhinnen.

Dersom tilstanden er ekstra plagsom, finnes det midler som kan forsøkes, men den vitenskapelige dokumentasjonen for effekt av disse midlene er ikke overbevisende. Ifølge internasjonal ekspertise er lokalbehandling med salve som inneholder kortison førstevalget. Slik salve markedsføres ikke i Norge (Kenacort-A munnsalve var tidligere godkjent). Du kan også få resept på lokalbedøvende gel (Xylocain gel) som kan smøres på sårene, men heller ikke her er effekten overbevisende. Skylling med vanlig munnskyllevann som inneholder klorhexidin, kan muligens forkorte forløpet av plagene noe.

Et preparat som heter Oralmedic kan fås uten resept på apotek. Det inneholder blant annet svovelsyre og svir kraftig ved påføring. Det danner seg raskt en hinne utenpå såret, og smerten gir seg. En vitenskapelig studie konkluderer med at dette preparatet forkorter varighet av plagene.

Aftamed er et preparat bestående av blant annet hyaluronsyre og kan føre til færre sår og kortere sykdomsforløp.

I sjeldne tilfeller med svært plagsomme symptomer kan man benytte glukokortikoider (kortison) i tablettform.

Forløp

Hos de fleste heler utbruddet av seg selv i løpet av 7-14 dager. Tendensen til å få after forsvinner oftest i 20-30 års alderen.

Vil du vite mer?

Quiz

  • Har du fått med deg det viktigste i dette dokumentet? Da utfordrer vi deg til å ta vår quiz om after!