Informasjon

Barnemark

Barnemark forekommer hyppigst blant skolebarn i alderen 5 til 10 år. Tilstanden er forholdsvis uvanlig blant barn under 2 år.

Barnemark, også kalt småmark eller oxyuris, er infeksjon med marken Enterobius vermicularis i tykktarmen. Det er en liten gulhvit mark. Voksne individer måler 8-13 mm x 0,5 mm. Mennesket er den eneste verten, og en person smittet med barnemark kan huse fra noen få til flere hundre mark. Smitte overføres med egg som legges på huden ved endetarmsåpningen, via fingre direkte eller ved omveier inn i munnen.

Barnemarkegg, forstørret.
Barnemarkegg, forstørret.

Barnemark er vanlig over hele verden i både tempererte og tropiske klimaer. Den forekommer hyppigst blant skolebarn i alderen 5 til 10 år, og den er forholdsvis uvanlig blant barn under 2 år. Tilstanden er sjeldnere hos voksne. Ofte er flere personer i en husstand eller institusjon (barnehage) smittet.

Årsak

Smitte skjer fra endetarm til munn. Du kan bli smittet ved kontakt med en person som har egg fra barnemark på hendene, ved mat som er berørt av fingre med smittestoff, eller at egg kan sveve i luften når man rister sengetøy eller håndklær som er forurenset (sjelden smittemåte). Egg kan overleve i dager utenfor kroppen, særlig ved høy fuktighet. Ved dårlige hygieniske forhold og tettboddhet er du ekstra utsatt for å smittes med denne tilstanden. Spredning innad i familier er vanlig.

Den voksne marken slår seg ned i første del av tykktarmen og nærliggende tarmområder, bl.a. blindtarmen, og er løslig festet til slimhinnen. Gravide hunner kryper ut gjennom endetarmsåpningen (anus) til den omgivende huden, hvor de legger egg. Dette skjer vanligvis om natten. Eggene blir smittsomme i løpet av ca. 6 timer og kan smitte andre, eller de kan på nytt komme over i fordøyelseskanalen når de kommer inn i munnen via smittet mat, drikke eller hender. Når de svelges, vil eggene klekkes i tolvfingertarmen, og larvene vil vandre videre ned til tykktarmen. Ny infeksjon kan også oppstå ved at nyklekkede larver kan krype inn i tykktarmen via endetarmsåpningen.

Eggene klekkes til larver etter kort tid høyt oppe i tarmkanalen, og larvene vokser og vandrer derfra ned til tykktarmen. Fra man spiser/smittes med egg, tar det 3-4 uker før det er utviklet en voksen eggbærende hunn.

Eggene overlever i opptil 2 uker utenfor en vert. Voksne hunnmarker kan leve i omtrent 3 måneder inne i tarmen.

Neste side