Informasjon

Feber hos barn

I de fleste tilfeller er feber hos barn et tegn på infeksjon.

Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne. 39-40°C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig syke.

Gjennom mange infeksjoner i barneårene bygger kroppen opp sitt infeksjonsforsvar. Disse infeksjonene er altså nødvendige for at kroppen skal bli mer motstandsdyktig mot bakterier og virus. I de aller fleste tilfeller dreier det seg om virusinfeksjoner som ikke skal behandles med pencillin eller andre antibiotika.

Barn tåler som regel feberen godt. Hvis barnet ikke er medtatt eller har nevneverdige plager, kan du vanligvis vente 2-3 dager før du kontakter lege. Husk at du bør måle om barnet faktisk har feber. Barn kan virke varme uten å ha feber.

Allmenne råd

Barnet bør oppholde seg i et svalt rom og være lett påkledt, f.eks. med underbukse og kortermet trøye. Hvis barnet virker veldig medtatt, bør du kontakte lege.

Gi barnet rikelig å drikke.

La til en viss grad barnet selv bestemme sin aktivitet. Det justeres automatisk i forhold til hva barnet orker. Ikke tving barnet til å holde sengen. Det er fornuftig å holde barnet inne til det er feberfritt, og har vært i god allmenntilstand det siste døgnet.

Selv om barnet er sykt og har feber, er det ikke noe i veien for at barnet kan bli med i en varm bil til lege eller til en barnepasser.

Legemidler

Febernedsettende medisin gjør ikke barnet fortere friskt. Men det reduserer ubehaget som følger med høy feber og kan gjøre det lettere å få i seg mat og drikke. Likevel bør du ikke ukritisk bruke febernedsettende medisiner til barn.

Små barn er meget følsomme for de midler som brukes mot feber og smerter. Følg doseringen på pakningsvedlegget nøye.

Anbefalt førstevalg ved feber hos barn er paracetamol. Paracetamol er trygt og effektivt og har lite bivirkninger når det brukes i riktige doser.

Ibuprofen er andrevalg. Effekten på feber og ubehag er sannsynligvis likeverdig med paracetamol, men ibuprofen er forbundet med mer bivirkninger og risiko for komplikasjoner. Vær spesielt oppmerksom på at ibuprofen (og andre legemidler i NSAID-gruppen) kan forårsake nyresvikt dersom barnet ikke får i seg nok drikke. Hos barn som ikke drikker, kaster opp eller har kraftig diaré, bør man unngå ibuprofen (eller andre NSAIDs). 

Ibuprofen skal ikke brukes til barn med vannkopper på grunn av økt risiko for å få hudinfeksjon forårsaket av bakterier. 

Barnehage

Barns normale temperatur kan variere. Temperatur mer enn 37,5 °C om morgenen og 38 °C på kvelden anses å være forhøyet temperatur. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til det er feberfritt. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn.

Kontakt lege når barnet har feber og

 • er mindre enn tre måneder gammelt
 • er vanskelig å vekke på tider det normalt er våkent
 • gråter sammenhengende, mer høyfrekvent eller svakere enn normalt
 • blek/ blå hudfarge
 • slimhinnene i munnen er tørre
 • tisser sjelden eller klager over at det er vondt å tisse
 • puster fortere enn 60 ganger i minuttet eller har stønnende pust
 • strever med pusten (jobber med magen eller at huden trekker seg inn mellom ribbena)
 • kaster opp grønn galle

Du kan bekymre deg litt mindre dersom barnet

 • ikke gråter noe særlig eller gråter kraftig og lar seg trøste
 • virker tilfreds og smiler innimellom
 • ikke har problemer med å holde seg våken
 • har normal hudfarge og fuktige slimhinner i munnen
 • følger med på det som skjer rundt seg

Temperaturmåling

Elektronisk (digitalt) termometer holdes på plass i endetarmen i ca. 30 sekunder (til det piper). Før termometeret forsiktig inn et par cm innenfor endetarmsåpningen. Hos småbarn kan det være fornuftig å legge barnet over lårene dine. Plasser hele håndflaten med et fast grep over barnets ende slik at du holder termometeret støtt på plass. Det er risiko for skade på de minste barna dersom de ruller seg over på ryggen mens termometeret sitter på plass. Det finnes også termometer med myk spiss.

Dersom barnet protesterer veldig, kan du måle temperaturen ved å plassere termometeret i armhulen. Det finnes ingen gode studier som bekrefter at dette gir korrekt temperaturmåling, men det er bedre å få gjennomført en slik måling enn å måtte holde fast et sykt barn som stritter imot. 

Vil du vite mer?