Informasjon

Forhudsbetennelse (balanitt)

Balanitt er en betennelse (inflammasjon) i penishodet og i forhuden. Typiske symptomer ved denne tilstanden er smerter i området rundt forhuden, kløe, rød forhud, og det kan foreligge belegg eller utflod.

Hva er balanitt?

Balanitt er betennelse, inflammasjon, av glans penis. Tilstanden omfatter både forhuden, preputiet, og penishodet (glans). Forhuden er et tynt vev som kommer i kontakt med svette, fuktighet, varme, urin, seksuelle sekret, avflassende vev, rengjøringsmidler, mulige allergener og infeksiøse agens som bakterier, virus og sopp. Enhver av disse faktorene kan lede til irritasjon, smerte og nedsatt funksjon av penis. Langvarig inflammasjon over år kan føre til arrdannelse, formendring av penis eller kreftutvikling.

Balanitis xerotica obliterans (BXO) er en spesiell form for betennelse under forhuden som ikke skyldes infeksjon. Tilstanden fremtrer som en blek fortykking av forhuden.

Balanitt er vanligst i gutteårene, men tilstanden kan forekomme i alle aldre.

3277-2-penis.jpg

Årsak

Årsaken til balanitt avhenger av den underliggende tilstanden som kan være en inflammasjon, en infeksjon eller forstadier til kreft hos eldre menn. Disponerende årsaker til infeksjon er trang forhud, dårlig personlig hygiene eller overdreven vask og bruk av såpe og andre kosmetiske artikler.

Bakterier eller sopp kan gi infeksjon og betennelse i området. Ofte oppstår en soppinfeksjon i sykdomsforløpet, men den underliggende årsaken er en annen.

Ikke-infeksiøse eller inflammatoriske årsaker kan være:

  • Atopisk eksem
  • Allergisk kontakteksem
  • Irritasjons kontakteksem, for eksempel fra friksjon fra klær eller etter langvarig samleie
  • Seboroisk eksem
  • Andre tilstander som lichen sclerosus, psoriasis, lichen planus

Diagnosen

Diagnosen stilles på bakgrunn av de typiske symptomene som foreligger. En undersøkelse av forhuden, eventuelt etter at forhuden er trukket tilbake, gir sikker diagnose. Det er sjelden nødvendig med andre prøver eller undersøkelser.

Behandling

Hensikten med behandlingen er å dempe inflammasjonen, eventuelt fjerne infeksjonen og hindre tilbakefall. Du bør selv sørge for å være påpasselig med renhold av underlivet, og du bør skylle rommet under forhuden med vann eller klorheksidin to ganger daglig i et par dager. Dersom forhuden er trang, kan du skylle ved hjelp av en plastsprøyte uten spiss. Denne får du vanligvis enkelt innenfor forhuden, selv når det er trangt.

Ved behov for medikamentell behandling vil soppdrepende krem ofte hjelpe. Du kan også bruke en antiseptisk salve (for eksempel Pyrisept), og ved balanitis xerotica obliterans kan du bruke salve med kortison. Dersom BXO ikke lar seg kurere med kortisonbehandling, kan det være aktuelt å anbefale omskjæring. Ved stadig tilbakevendende balanitt vurderes kirurgisk behandling.

Dersom balanitten er ledd i en mer generell hudsykdom, vil lokal kortisonbehandling som regel være riktig behandling.

Prognose

Balanitt er en helt ufarlig sykdom. Med riktig diagnose og behandling lar sykdommen seg vanligvis helbrede. I noen tilfeller har balanitt en tendens til komme igjen.

Vil du vite mer?