Informasjon

Forkjølelsessår - herpes simplex virusinfeksjon

Forkjølelsessår - herpes simplex hudinfeksjon (HSV) er en virusinfeksjon i munnen og på leppene. Forkjølelsessår kan være kløende og smertefullt, men det leger seg selv.

Hva er forkjølelsessår?

Herpes simplex hudinfeksjon (HSV) er en virusinfeksjon i hud og på slimhinner som arter seg som små blærer på rød bakgrunn. Hyppigst forekommer tilstanden som forkjølelsessår på leppen. Lidelsen er kløende og eventuelt smertefull, men den leger seg selv. Infeksjonen kommer imidlertid ofte tilbake.

Utbrudd av herpes simplex kan imidlertid forekomme på huden også andre steder. Herpes simplex hudinfeksjon må ikke forveksles med herpes på kjønnsorganene (genital herpes), selv om årsaken i begge tilfeller skyldes et herpesvirus. 

Herpes simplex virus infeksjoner forårsakes av to forskjellige virus, HSV-1 og HSV-2. Ved forkjølelsessår foreligger HSV-1 i 90 prosent av tilfellene. Ved herpesvirus på kjønnsorganene har 90 prosent HSV-2. I denne artikkelen omtales først og fremst forkjølelsessår.

I den voksne befolkningen har 70-90 prosent antistoffer mot HSV-1, noe som forteller at de fleste av oss har hatt herpesinfeksjon uten å vite om det.

Neste side