Informasjon

Herpes simplex-infeksjon i munnen

Herpesvirus finnes i mange utgaver. Herpes simplex virus type 1 er utbredt og kan forårsake en akutt, ufarlig infeksjon i munnen til småbarn, noe sjeldnere hos voksne.

Hva er herpes simplex-infeksjon?

Det finnes flere typer herpesvirus, og de kan forårsake ulike sykdommer. Herpes simplex virus type 1 (HSV-1) gir ofte en mild sykdom i munnhulen hos barn. Frem til fem års alderen har 50-80 prosent av alle barn blitt smittet av HSV-1, men de fleste av barna har vært uten symptomer eller tegn på sykdom.

HSV-1 infeksjoner i munnhulen kan opptre i forskjellige former:

  • Akutt herpetisk gingivostomatitt. Oftest hos barn. Gir blemmer og sår i tannkjøttet, innsiden av kinnet, på tungen, leppene og noen ganger rundt munnen.
  • Akutt herpetisk faryngotonsillitt. Oftest hos voksne. Gir blemmer og sår i ganene og på mandlene (tonsillene).
  • Herpes labialis, forkjølelsessår. Er som regel en gjentakende infeksjon på leppene.

Symptomer

Akutt herpetisk gingivostomatitt

Hos barn starter akutt herpetisk gingivostomatitt med at barnet klager over ømhet/smerter i munnen. Barnet vil ikke spise, er allment utilpass, irritabel, kan eventuelt ha feber og lokale lymfeknuter er forstørret og ømme. Så får barnet ganske brått høy feber og man vil oppdage små blemmer i munnhulen, særlig på tannkjøttet som også er hovent, rødt og som blør lett. Blemmene brister etter kort tid, og det dannes sår med en tynn skorpe. Utslettet i munnen kan være smertefullt, og barna nekter ofte å spise. Tilstanden går over av seg selv på 7-14 dager, men virusutskillelsen i spyttet kan fortsette i ytterligere tre uker.

En slik akutt munnhulebetennelse på grunn av HSV-1 ses hyppigst hos barn i alderen seks måneder til fem år, men muligens også blant yngre voksne. 

Akutt herpetisk faryngotonsillitt

Hos voksne forårsaker HSV-1 infeksjon i munnhulen betennelse i svelget (faryngitt) og på mandlene (tonsillitt) oftere enn betennelse i tannkjøttet, på innsiden av kinnene eller på tungen. Symptomene er feber, slapphet, hodepine og sår hals. Blemmene på tonsillene og bakre del av svelget sprekker tidlig og danner små sår med gråaktig slim. Færre enn ti prosent av disse pasientene har samtidige utslett lengre fremme i munnhulen eller på leppene.


Herpes labialis

Forkjølelsessår er den vanligste formen for gjentakende herpesinfeksjoner og er lokalisert til leppene. Et utbrudd starter gjerne med kløe eller svie og ømhet på leppen. Etter noen timer dannes små, røde prikker (papler) som utvikles til blemmer (vesikler) i løpet av ett døgn. Hos de fleste er det færre enn to utbrudd per år, men noen opplever månedlige utbrudd.

Tilbakefall

Når du har hatt en episode med herpesinfeksjon - førstegangsinfeksjon eller primærinfeksjon, vil viruset forbli i kroppen. Det befinner seg "sovende" i nerveceller, i dette tilfellet i et nervesenter (ganglion) som sender nervetråder til leppene og munnhulen. Tilstanden kan senere blusse opp igjen, som regel i en mildere utgave, og utløsende faktorer er gjerne feber, stress, skade, sollys, kulde og menstruasjon.

Infeksjonen kan spres ved direkte kontakt med hud eller slimhinner til en person som har infeksjonen. Inkubasjonstiden er to til seks dager, noen ganger helt opp til 14 dager. 

Diagnosen

Diagnosen stilles på grunnlag av det typiske sykdomsforløpet og utslettets småblemmete utseende. Det første utbruddet ses på slimhinnene i munnhulen, i tannkjøttet, på leppene og på tungen. Dersom pasienten først undersøkes etter at blemmene er omdannet til sår og skorper, kan det være vanskelig å skille dette fra after.

Herpes på leppene har et så typisk utseende at diagnosen vanligvis er enkel å stille kun ut fra utseendet. 

Behandling

Tilstanden går i de aller fleste tilfeller over av seg selv, og det behøves sjelden behandling. Det er mulig å behandle den akutte infeksjonen med et antivirusmiddel (aciclovir eller valaciklovir), men ofte ses pasienten så sent i forløpet at behandling ikke hjelper. 

Ved førstegangsutbrudd i munnhulen kan barn få såpass store smerter at det er vanskelig å få i seg nok næring. Man kan da bruke smertestillende medisiner (eventuelt som stikkpiller) som paracetamol eller ibuprofen. Det kan også hjelpe å tilby litt is.

Tilbakevendende herpes i munnhulen er sjelden eller aldri behandlingskrevende. Tilbakevendende herpes på leppene kan lindres med anti-virusmiddel. 

Vil du vite mer?

  • Oral herpes simplex-infeksjon - for helsepersonell