Informasjon, tilstand

Kyssesyke, mononukleose

Kyssesyke, mononukleose, er en virusinfeksjon som oftest rammer barn og unge. Vanlige symptomer er kraftig halsbetennelse, hovne lymfekjertler, feber og generell sykdomsfølelse.

Hva er mononukleose?

Mononukleose kalles også kyssesyken. Det er en infeksjon med et virus som heter Epstein-Barr virus (EBV) og som tilhører gruppen herpesvirus. Infeksjonen arter seg vanligvis som en kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. Oftest medfører sykdommen også infeksjon utenfor halsen, blant annet i lever og milt.

Sykdommen starter ofte med en periode som kan vare fra noen dager til 1-2 uker, hvor du kan føle deg slapp og syk, har nedsatt matlyst, fryser og har hodepine. Deretter kommer de typiske plagene med vondt i halsen, høy feber og hevelser på halsen. De fleste er tilbake på skole eller i arbeid i løpet av 1 til 4 uker, men det kan ta opptil to måneder, eventuelt enda lengre tid, før du føler deg "frisk".

Det forekommer helt unntaksvis at noen kan få kyssesyke på ny - måneder eller mange år etter første episode. 

Studier tyder på at 90 prosent av den voksne befolkningen smittes med Epstein Barr viruset (EBV) i løpet av livet, de aller fleste i barndommen, men kun et fåtall blir syke i en slik grad at diagnosen blir stilt. Med andre ord forløper sykdommen hos de fleste uten symptomer. Symptomgivende mononukleose er mest vanlig hos ungdommer (14-20 år), men sykdommen kan også forekomme ned i småbarnsalder og hos voksne.

Neste side