Informasjon

Akutt betennelse i strupelokket

Epiglotitt er en bakterieinfeksjon i nedre del av svelget som fører til betennelse og hevelse av strupelokket (epiglottis). Sykdommen rammer særlig barn i alderen 2-6 år.

Hva er epiglottitt?

Pustevansker hos barn

Barn med denne tilstanden preges av tung og anstrengt, hørbar pust. Det har feber og er i dårlig allmenntilstand. Barnet ser sykt ut. Ofte er det uttalt sikling, og det er åpenbart smerter ved svelging. Barn med denne tilstanden sitter gjerne foroverbøyd, fordi det letter pusten.

Årsak

Infeksjonen er forårsaket av bakterien Hemophilus influenza type b. Det er en sjelden tilstand, særlig etter at vi begynte med vaksine mot bakterien som forårsaker infeksjonen. I Danmark fikk 4,9 barn per 100 000 den livstruende infeksjonen årlig. Etter innføring av vaksine (omkring 1996), falt dette tallet til 0,02 barn per 100 000 per år. Hib vaksine inngår i standardvaksinene som gis på helsestasjonen, og barnet får tre Hib-vaksiner i løpet av første leveår.

Infeksjon i nedre deler av svelget og strupelokket medfører at slimhinnene hovner opp og luftveiene blir trange. Hevelsen av strupelokket kan fullstendig tette til åpningen ned til lungene og gi akutt og alvorlig pustebesvær.

Bakteriene kan også spres til blodet. Dette fører til symptomer som høy feber og nedsatt allmenntilstand.

Diagnostikk

Sykehistorien og de typiske symptomene kan gi legen mistanke om diagnosen. Ved mistanke om denne sykdommen fører det alltid til akutt innleggelse i sykehus. Legen vil være tilbakeholden med å undersøke barnet, da ubehaget og angsten rundt undersøkelsen kan forverre barnets tilstand.

Behandling

Det viktigste er å sikre frie luftveier ved riktig leie eller ved å føre inn en slange ned i luftveiene (intubering).

Infeksjonen behandles med antibiotika, og behandlingen kan gjerne starte utenfor sykehus. Antibiotika gis direkte i blodet i starten og etterfølges av tablettbehandling.

Prognose

Epiglotitt er en alvorlig tilstand som krever innleggelse i sykehus. Barnet er ofte svært medtatt og preget av pustevanskene, som i verste fall kan føre til kvelning. Det er viktig med tidlig behandling og førstehjelp dersom luftveiene tettes til. Antibiotikum er effektivt, og prognosen er god når barnet først er kommet i sykehus.

Vil du vite mer?

  • Akutt epiglottit - for helsepersonell