Informasjon

Væske i mellomøret, serøs ørebetennelse

En form for betennelse i mellomøret kalles serøs ørebetennelse. Dette betyr at det er væske i mellomøret, men ingen bakterie- eller virusinfeksjon i øret. Det er en vanlig tilstand som ofte er ledsaget av nedsatt hørsel.

Hva er væske i mellomøret?

Mellomørebetennelse, akutt bilde#3

Væske i mellomøret er en tilstand der mellomøret, som normalt er luftfylt, er fylt opp med væske uten at det foreligger noen ørebetennelse. Væsken er seig eller slimete, men det er ingen bakterieinfeksjon, kun en irritasjon.

Mellomøret er forbundet med svelget gjennom øretrompeten (tuba Eustachii). Denne forbindelsen har blant annet betydning for utligning av trykkforskjeller mellom omgivelsene og mellomøret. Dersom øretrompeten er trang og eventuelt avstengt, oppstår det undertrykk i mellomøret. Dette kan føre til at slimhinnen i mellomøret blir irritert, og det skilles ut væske. Når øretrompeten er tett, mister man også den naturlige drenasjen. Væske i mellomøret fører til at bevegelsene av trommehinnen dempes, og resultatet blir nedsatt hørsel.

Som regel er det slim og snørr i nesen som stenger øretrompeten. Væske i mellomøret (serøs otitt) utvikler seg derfor ofte etter forkjølelser. Ved akutt mellomørebetennelse fylles mellomøret av verk/puss. Når denne infeksjonen behandles, eller går over av seg selv, ser man hos 10 til 20 prosent at væsken i øret ikke forsvinner før etter lang tid. Noen ganger kan man imidlertid ikke påvise slike årsaker til sykdommen.

Neste side