Informasjon

Astma hos barn

Astma er en kronisk sykdom som gir anfallsvise pustevansker på grunn av trange luftveier. 4-10 prosent av barn under 15 år har astma i en eller annen grad.

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Hopp til innhold

Astma er en sykdom hvor en betennelsesreaksjon (inflammasjon) i slimhinnene på innsiden i luftrørene medfører at luftrørene blir hovne og trange, slik at luftpassasjen blir hindret (se hva er astma?). Lungenes luftrør kalles bronkier. Når bronkiene er trange, blir luftstrømmen hindret eller obstruert. Astma kalles også en obstruktiv lungesykdom.

Normal bronkie

Bronkie ved astma

Obstruksjonen ved astma skyldes først og fremst sammentrekning av den glatte muskulaturen i bronkiene, hevelse i slimhinnen og opphopning av slim. Bronkial hyperreaktivitet gjør at slike pasienter reagerer lett på diverse stimuli av kjemisk, fysisk, termisk eller immunologisk art. Bronkial hyperreaktivitet forekommer også hos ikke-allergikere.

Kommer i anfall

Det typiske for astma er at trangheten i bronkiene kan oppheves ved at det tilføres medisiner eller ved at den utløsende faktoren fjernes. Det er også typisk at sykdommen kommer i anfall. Graden av obstruksjon (tettet) varierer fra anfall til anfall, og fra person til person.

Årsaken til at den innvendige diameteren i bronkiene blir mindre, er at slimhinnen blir fortykket (som i nesen ved forkjølelse), og at muskellaget i veggen av bronkiene trekker seg sammen. Samtidig blir det oftest dannet for mye slim som samler seg i bronkiene.

Astma av varierende grad forekommer hos 4-10 prosent av barn under 15 år. Omtrent 80 prosent av barna med astma får plager, eller økende plager, ved anstrengelse. Forekomsten av astma er økende.