Cystisk fibrose (CF) er en arvelig kronisk sykdom med forstyrrelser av kjertelfunksjonen i blant annet lungene, magetarmkanalen og bukspyttkjertelen (pankreas). I dag finnes det ingen helbredende behandling av cystisk fibrose, men en rekke ulike behandlinger kan forebygge og bremse sykdomsutviklingen.
Ernæringsoppfølging er en vesentlig del av behandlingen av cystisk fibrose og forhindrer underernæring og vitaminmangel. Så mange som 85 prosent med diagnosen cystisk fibrose har problemer med fordøyelse av maten. Ofte er årsaken til fordøyelsesproblemene svikt i bukspyttkjertelens produksjon og utskillelse av enzymer og dårlig opptak av fett og fettløselige vitaminer fra maten.
Fare for underernæring
En person med cystisk fibrose kan lett bli underernært og ikke nå sitt maksimale vekst- og vektpotensiale. Måltidene skal generelt inneholde mye energi, og det er som regel behov for tilskudd av enzymer og vitaminer ved svekket næringsopptak (malabsorpsjon).
Enkelte personer med cystisk fibrose har et ekstra stort behov for næring, men manglende appetitt, grad av sykdom og aktivitet kan gjøre det vanskelig å dekke nærings- og energibehovet. Kaloritilskudd kan i dette tilfellet bli vurdert. Ved alvorlige infeksjoner kan det være vanskelig å få i seg nok mat. Sondeernæring kan da være en løsning.
Målet med behandlingen er et næringsinntak som er tilstrekkelig for normalernæringsstatus. Jo bedre næringsstatus pasienten har, jo bedre overlevelse, lungefunksjon, allmenntilstand og mental kapasitet.