Informasjon

Kostholdsråd for pasienter med cystisk fibrose

Det kan være vanskelig for personer med cystisk fibrose å få i seg nok næring. For å hindre underernæring og vitaminmangel må du være oppmerksom på hva du spiser.

Ved cystisk fibrose (CF) er anbefalt inntak av næringsstoffer avhengig av tilførsel av enzymer og vitaminer. Bukspyttkjertelsvikt er ofte årsaken til fordøyelsesproblemer og svekket næringsopptak hos personer med cystisk fibrose.

Personer med cystisk fibrose har et ekstra behov for næring, men manglende appetitt, grad av sykdom og aktivitet kan gjøre det vanskelig å dekke nærings- og energibehovet.

Tilfredsstillende ernæring er avgjørende

Jo bedre ernæringsstatus du har, jo bedre overlevelse, lungefunksjon, allmenntilstand og mental kapasitet.

Perioder med dårlig appetitt øker risikoen for underernæring. Den nedsatte matlysten skyldes vanligvis infeksjoner, dårlig lungefunksjon og nedsatt allmenntilstand. Dårlig ernæring er forbundet med forsinket pubertet, høyere risiko for sammenfall av lunge (pneumothorax) og verre utfall etter eventuell lungetransplantasjon. Det er derfor viktig at du får i deg tilstrekkelig med energi, flerumettede fettsyrer og vitaminer. Selv når appetitten er på bunn.

Ha energirike måltider

Kosten bør være normal og gjerne fettrik dersom dette tolereres. Måltidene skal generelt inneholde mye energi. Ofte er det behov for ulike tilskudd i tillegg til et godt dekkende kosthold.

Hos personer med cystisk fibrose fungerer ofte ikke bukspyttkjertelen som den skal, og det må tilføres enzymer og vitaminer i kostholdet for å sikre et tilstrekkelig næringsopptak. En person med cystisk fibrose kan lett bli underernært og ikke nå sitt maksimale vekst- og vektpotensiale. Risikoen for underernæring og svekket næringsopptak (malabsorpsjon) er stor i denne pasientgruppen.

Tilskudd av enzymer og vitaminer

Det viktigste ved behandlingen av fordøyelsesvanskene ved cystisk fibrose er tilførsel av enzymer før og i starten av alle måltider. Mengden må tilpasses hva du spiser og hvor mye du spiser.

Personer som har cystisk fibrose får ikke dekket behovet for de fettløselige vitaminene A, D, E og K gjennom kostholdet, og må derfor ta vitamintilskudd hver dag. Det er også viktig å få i seg nok mineraler som kalsium, jern, natrium og sink.

Ha trivelige måltider

Ved cystisk fibrose stilles det høye krav til å holde en viss diett for å dekke det store energibehovet. Det kan gjøre måltidene tunge og preget av mas og dårlig stemning. Dette kan du motvirke ved å gjøre måltidene litt triveligere. God mat kan serveres i passe porsjoner på en appetittelig måte og spises sammen med venner og familie. Da vil det også være lettere å være riktig og tilstrekkelig ernært.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Cystisk fibrose. Norsk Elektronisk Legehåndbok. www.legehandboka.no legehandboka.no
  2. Cystic fibrosis foundation. Nutrition and your digestive system. Siden besøkt 09.03.2020.