Informasjon

Laparoskopisk behandling av blindtarmbetennelse

Blindtarmbetennelse behandles stadig oftere med laparoskopisk teknikk. Det gjør sykehusoppholdet og rekonvalesenstiden kortere.

Hva er blindtarmbetennelse?

blindtarmbetennelse

Blindtarmen er et blindt endende vedheng til tykktarmen som vanligvis befinner seg til høyre i nedre del av magen. Man kjenner ikke blindtarmens funksjon, og det regnes ikke som skadelig å fjerne den. Akutt blindtarmbetennelse (akutt appendisitt) er en raskt oppstått betennelse i blindtarmen. Dersom det drøyer før operasjon blir utført, øker risikoen for at blindtarmen sprekker, noe som kan medføre bukhinnebetennelse eller dannelse av en lokal byll (abscess).

Laparoskopisk behandling

Behandlingen er kirurgisk med fjerning av blindtarmen (appendektomi). Det kan gjøres ved såkalt kikkhullskirurgi (laparoskopisk kirurgi) eller ved vanlig åpen operasjon. Kikkhullskirurgi er i dag den dominerende metoden. Det innebærer som regel et kortere sykehusopphold, at rekonvalesenstiden etter inngrepet er kortere og at arrforandringene blir mindre. Operasjonstiden blir imidlertid lengre enn ved åpen kirurgi. Forøvrig synes det å være liten forskjell på resultatene fra de to operasjonsmetodene.

Ved laparoskopisk behandling setter kirurgen et laparoskop inn i bukhulen din gjennom et lite snitt i huden, ofte ved navlen. Laparoskopet er et fingertykt rør med eget lyssystem og et miniatyr-videokamera. Videokameraet viser et forstørret bilde av innsiden av bukhulen din på en TV-skjerm. Før inngrepet begynner, blåses luft inn i bukhulen slik at bukveggen løftes og kirurgen får godt overblikk over organene inne i bukhulen. For å kunne fjerne blindtarmen, fører kirurgen inn små instrumenter gjennom ett eller to tilleggshull i bukveggen.

Hvis blindtarmen har sprukket og infeksjonen har spredd seg utenfor blindtarmen, eller hvis det har dannet seg en byll, kan det være nødvendig for kirurgen å gjøre om inngrepet til en åpen operasjon for å sikre best mulig rengjøring av bukhulen. Etter operasjonen vil du da få antibiotika intravenøst, og du vil måtte bli på sykehuset noen flere dager.

Vil du vite mer?