Informasjon

Hvordan behandles cøliaki?

Å unngå gluten fullstendig kan være vanskelig, men det er den eneste varige behandlingen av cøliaki.

Den eneste varige behandlingen av cøliaki er per nå et fullstendig glutenfritt kosthold. Når gluten som utløser sykdommen, fjernes, tilheles tynntarmslimhinnen fullstendig. Så lenge du er nøye med kosten, vil det ikke komme tilbakefall av sykdommen. Noen personer med cøliaki kan imidlertid ha vedvarende problemer som bør håndteres av leger med spesiell innsikt i tilstanden.

Dersom du har fått mangeltilstander av sykdommen, må du kanskje ha tilskudd av vitaminer eller mineraler. Mange personer med cøliaki bør i starten få ekstra tilskudd av jern, folsyre og de fettløselige vitaminene A og D, når det påvises mangel på disse næringsstoffene. På sikt kan det også oppstå mangel på vitamin B6 og B12.

Når det er betennelse i tynntarmsslimhinnen på grunn av cøliaki, hemmes kroppens evne til å ta opp næringsstoffer, blant annet melkesukker (laktose). Dette gjør at melkesukker fortsetter gjennom tarmsystemet ned til tykktarmen uten å bli tatt opp. Når melkesukker (og andre sukkerarter) kommer ned til tykktarmen, vil dette bli næring for bakterier som forekommer normalt i tykktarmen. Det økte tilbudet på næring fører til at produksjonen av tarmgass øker. I tillegg kan man få diaré og magesmerter. Mange personer med cøliaki opplever bedring av symptomene dersom de slutter med melk i noen måneder inntil tynntarmslimhinnen er helet og fungerer normalt. Når du skal starte med melk igjen, kan du med fordel starte litt forsiktig (øke med et halvt glass om dagen). Det tar litt tid for kroppen å venne seg til å ta opp melkesukker.

Glutenfritt kosthold

Å unngå gluten fullstendig er vanskelig, ettersom stoffet finnes i svært mange vanlige matvarer. Du må derfor sette deg nøye inn i hvilke matvarer som inneholder gluten, og hvilken mat som er trygg. Enkelte personer med cøliaki får kraftige, akutte symptomer i form av kvalme, oppkast og magesmerter selv etter å ha fått i seg kun små mengder gluten. Andre kan spise gluten uten å merke ubehag. Uansett blir tynntarmslimhinnen og tarmtottene skadet. Det er derfor viktig å holde på et glutenfritt kosthold når diagnosen først er stilt. 

Gluten er et protein som finnes i en rekke kornsorter. Hvete, bygg og rug inneholder mye gluten. Havre inneholder et protein som likner på gluten, men som de fleste personer med cøliaki tåler bra uten at man kan finne tegn til betennelse. Vanlig havre inneholder ofte spor av gluten fra andre melsorter (forurenset pga. produksjon i samme lokaler), og kan ikke benyttes. Du må velge havre som er merket glutenfri.

I tillegg til korn og kornprodukter kan det finnes rester av gluten i en rekke andre matvarer. Dette kan blant annet være noen meieriprodukter, f.eks iskrem, ost og yoghurt. Det kan også være gluten i sjokolade, sukkertøy og kakao. En rekke halvferdige middagsprodukter, slik som pizza, pølser, supper, sauser og spagetti, inneholder ofte gluten. Videre kan det være gluten i blant annet ketchup, sennep, tomatpuré, peanutsmør og salatdressinger, med mer. 

Gluten-merking av matvarer

Det finnes en internasjonal standard for bruk av betegnelsen "glutenfri" som gjelder også i Norge. I følge standarden kan et produkt merkes "glutenfritt" dersom én av følgende betingelser er oppfylt: Produktet inneholder kornslag som i seg selv er glutenholdige, men hvor innholdet av protein er blitt redusert til maks. 20 mg protein per kg. Glutenholdige ingredienser som normalt forekommer i produktet, er erstattet med andre ingredienser som ikke inneholder gluten.

Brød og kornblandinger

Glutenfrie melblandinger varierer i smak og sammensetning. Utfordringen med disse består i å få baksten til å henge sammen. Gluten fungerer som et bindeprotein i gjærbakst og er en viktig årsak til at deig henger sammen.

Eksempler på meltyper som naturlig er fri for gluten er maismel, rismel, bokhvetemel, soyamel, potetmel, johannesbrødkjernemel. En del andre kornprodukter og frø er også glutenfrie, blant annet hirse, ren havre, sukkerroefiber, linfrø, potetfiber, fiberhusk, sesamfrø, solsikkefrø, valmuefrø, tapioka, quinoa, arrowrot, sago, polentagryn.

Glutenfrie melblandinger fås i helsekost- og de fleste dagligvarebutikker. Dersom det er dårlig utvalg av glutenfrie varer der du bor, er det mulig å bestille varer direkte fra importør.

Ved enkelte bakerier er det mulig å bestille glutenfritt brød. Det finnes glutenfritt knekkebrød på markedet, både med og uten melk. Av frokostblandinger kan puffet ris, cornflakes eller spesielle glutenfrie myslier brukes.

Hel- og halvfabrikata/ferdigmat

Matvaren inneholder gluten hvis følgende betegnelser står oppført i ingredienslisten (alfabetisk rekkefølge): Bygg, dinkel, durumhvete, gluten, havregryn, havremel, hvete, kavring, kli, makaroni, nudler, pasta, rug, sammalt hvete, semulegryn, spaghetti, spelt, triticale.

Noen må også unngå hvetestivelse, fordi den kan inneholde spor av gluten. Hvetestivelse kan være merket kun "stivelse". "Strøkavring" kan inneholde gluten. Hvis ikke proteinkilde er oppgitt, kan "vegetabilsk protein" inneholde gluten.

Neste side