Informasjon

Forstoppelse hos spedbarn

Forstoppelse er en tilstand der avføringen blir fastere og hardere. Barnet plages eller har ubehag når det skal tømme tarmen, og det blir lengre mellom tarmtømningene.

Det normale antall tarmtømninger hos et spedbarn (under 6 mnd) varierer med alder og hva barnet spiser. Spedbarnet kan ha forstoppelse hvis avføringen er hard eller pellet-liknende. Barnet kan dessuten se ut til å ha smerter når det forsøker å bæsje, eller det går lengre tid mellom hver avføring enn det har gjort før. Spedbarn som opplever smertefulle avføringer, kan "gå opp i bro", stramme setemusklene eller gråte. Husk at spedbarnet har svake magemuskler, og det er normalt at barnet ofte må streve for å få tømt magen. Det foreligger ikke forstoppelse hvis spedbarnet leverer en myk avføring selv om det har krevd noen minutters anstrengelse.

En lite kjent, men ganske hyppig tilstand hos spedbarn kalles endetarmsforstoppelse eller spedbarnsdyschezi. Tilstanden kjennetegnes med at barnet gråter før det skal ha avføring (evt. mens det har avføring), men avføringen som kommer ut er helt myk. Den kan komme ut som en blyanttynn stripe. Tilstanden skyldes sannsynligvis at barnet ikke har lært seg å styre muskulaturen når det skal ha avføring. Barnet strammer lukkemuskelen i endetarmen når det forsøker å presse avføringen ut. Tilstanden kan være en belastning både for barn og foreldre. Det beste er dersom man ikke starter noen form for behandling. Enkelte vil forsøke å stimulere barnets endetarm eller gi klyster. En slik behandling vil bare medføre at barnet bruker enda lengre tid på å lære seg å slappe av i lukkemuskulaturen i endetarmen og forlenge plagene for barnet.

Årsak

Et brysternært barn

En brysternært baby vil sjelden få forstoppelse fordi brystmelken fordøyes lett. Brysternærte babyer har flere nyttige bakterier i tykktarmen som er i stand til å bryte ned noen av de ellers tungtfordøyelige proteinene i melken. Det gjør at avføringen blir mykere, og det blir lettere for barnet å tømme seg. Brystfødde spedbarn har også større mengder av et hormon som kalles motilin, og som stimulerer tarmbevegelsene.

Et flaskeernært barn

Flaskeernærte spedbarn lider oftere av forstoppelse fordi morsmelkerstatningen kan være vanskeligere for barnet å fordøye. Et spedbarn som bare får morsmelkerstatning, har vanligvis færre tarmtømninger enn et brysternært barn. Avføringen deres blir tykkere, og den har en annen, mer grønnaktig farge.

Neste side