Informasjon

Glutenintoleranse (cøliaki) og hveteallergi

Glutenfri kost defineres vanligvis som en kost uten hvete, rug, bygg, havre, triticale (hybrid mellom hvete og rug) og spelt.

Varedeklarasjonen skal gi opplysning om matvarer inneholder glutenholdig korn eller mel.

Hopp til innhold

Fakta om cøliaki

  • Cøliaki er en tilstand der tarmtottene i tynntarmen ødelegges på grunn av betennelse. Betennelsen skyldes en unormal reaksjon på stoffet gluten, som finnes i mange melsorter.
  • Behandling av cøliaki innebærer glutenfri kost resten av livet.
  • Glutenfri kost er mat uten hvete, rug og bygg og produkter av disse kornslagene
  • Glutenfrie melblandinger fås i helsekost- og i enkelte dagligvare-butikker.

Cøliaki er en tilstand der det skjer en immunreaksjon mot glutenproteinet. Gluten finnes i alle våre vanligste kornslag: hvete, rug, bygg og havre. Glutenfri kost defineres vanligvis som en kost uten hvete, rug, bygg, havre, triticale (hybrid mellom hvete og rug) og spelt (kalles også dinkel og er en hvetesort). De aller fleste med cøliaki tåler spesialbehandlet havre.

Glutenallergi forekommer først og fremst blant hvite med nord-europeisk avstamning. Studier viser en forekomst av glutenallergi på fra 1:70 til 1:300.

Kostveiledning og andre råd er nødvendig i den første tiden etter at diagnosen er stilt. Alle som starter med glutenfri kost, bør få veiledning av kvalifisert kostholdsrådgiver - så sant dette er mulig. Pasienter kan, hvis de ønsker, spise havre fra spesielle leverandører som passer på at produktene deres ikke er forurenset med andre kornslag. Alle andre sorter mel, korn, gryn og frø kan brukes; - likeledes rene, ublandede produkter fra alle andre matvaregrupper.