Informasjon

Glutenfri kost

Glutenfri kost defineres vanligvis som en kost uten hvete, rug, bygg, rughvete og spelt.

Gluten er et protein som finnes i våre vanligste kornslag: hvete, rug, bygg. Ved cøliaki foreligger intoleranse overfor gluten. Ved hveteallergi reagerer pasienten allergisk på hvete.

Glutenfri kost defineres vanligvis som en kost uten hvete, rug, bygg, rughvete og spelt (kalles også dinkel og er en hvetesort). Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men på grunn av forurensning fra andre kornslag bør man kun velge havre som er merket med "glutenfri".

Cøliaki

Cøliaki er en autoimmun tilstand der det skjer en immunreaksjon mot glutenproteinet. Tarmtottene i tynntarmen ødelegges på grunn av betennelsesreaksjonen som oppstår når gluten kommer i kontakt med tarmslimhinnen. Behandling av cøliaki innebærer glutenfri kost resten av livet.

Glutenintoleranse forekommer først og fremst blant hvite med nord-europeisk avstamning. Studier viser en forekomst av glutenintoleranse på fra 1:70 til 1:300.

Kostveiledning og andre råd er nødvendig i den første tiden etter at diagnosen cøliaki er stilt. Alle som starter med glutenfri kost, bør få veiledning av kvalifisert kostholdsrådgiver - så sant dette er mulig. Pasienter kan, hvis de ønsker, spise havre fra spesielle leverandører som passer på at produktene deres ikke er forurenset med andre kornslag. Alle andre sorter mel, korn, gryn og frø kan brukes - likeledes rene, ublandede produkter fra alle andre matvaregrupper.

Neste side