Hva er narkolepsi?
Narkolepsi er en søvnforstyrrelse hvor dårlig kvalitet på nattesøvnen gir økt søvnighet på dagtid. Anfall med unormal/sterk søvntrang er også typisk for tilstanden. I tillegg utvikler mange anfall med plutselig kraftsvekkelse i kroppen (katapleksi). Katapleksi blir gjerne utløst av emosjonelle påvirkninger som stress, glede, sinne o.l.
Søvn varierer hos friske barn, noe som vanskeliggjør diagnosen. Det er ikke lett å mistenke diagnosen hos barn, fordi de ofte utviser utypiske symptomer. Særlig mindre barn kan ha langvarige katapleksisymptomer i form av et "slapt" ansikt med halvt lukkede øyne og åpen munn der tungen henger litt ut og at hodet og skuldre luter fremover. Slike anfall kan være vanskelig å legge merke til for både pasient og de rundt.
Sykdommen diagnostiseres hyppigst hos personer i alderen 15-30 år, men 1/3 får diagnosen før de fyller 15 år. Mange pasienter har hatt symptomer i flere år før diagnosen stilles. Det er vanlig at barn med narkolepsi har læringsvansker og psykososiale problemer som følge av trøttheten. Disse kan i kan reduseres med psykososiale tiltak og medisinsk behandling.