Informasjon

Menstruasjonssmerter - primær dysmenoré

Menstruasjonssmerter hos tenåringsjenter er svært vanlig og skyldes ingen sykdom. Det kan behandles på ulike måter. Plagene avtar som regel fra 20 års alderen og etter barnefødsler.

Hva er primær dysmenoré?

Primær dysmenoré er menstruasjonssmerter som skyldes kramper i livmoren uten at det foreligger noen sykdom i underlivet. Smertene starter gjerne noen timer før blødningen setter inn. De sitter midt i nedre del av magen, men de kan stråle til ryggen og innsiden av lårene. Smertene varer vanligvis bare en dag, men noen kan være plaget i flere dager. Av og til er smertene ledsaget av kvalme, hodepine, diaré, ansiktsvarme og rødhet.

Over halvparten av alle kvinner opplever dysmenoré i ungdomsårene. Ca. 10 prosent er så ille plaget at uten behandling må de noen ganger holde seg hjemme fra skole eller arbeid første dagen av menstruasjonen. 

Årsak

Ved menstruasjon dannes det i livmorslimhinnen signalstoffer som kalles prostaglandiner. Disse stoffene kan medføre smertefulle sammentrekninger i livmoren. Vi antar at store mengder prostaglandiner i menstruasjonsvæsken er årsaken til at enkelte har sterkere menstruasjonssmerter enn andre. Forutgående eggløsning er en forutsetning for kraftig dysmenoré.

Magesmerter.jpg

Det finnes en lang rekke faktorer som øker sjansen for slike menstruasjonssmerter:

  • Ung alder
  • Har ikke født barn
  • Sterke menstruasjonsblødninger
  • Røyking øker risikoen for smerter
  • Undervekt
  • Fysisk aktivitet er ikke forbundet med dysmenoré
  • Depresjon, angst og endringer i det sosiale nettverket eller tidligere seksuelle overgrep er forbundet med dysmenoré

Diagnosen

Menstruasjonssmerter uten andre symptomer er så kjent og vanlig at du selv stiller diagnosen. Gynekologisk undersøkelse er unødvendig når de typiske plagene foreligger. Andre undersøkelser eller prøver er heller ikke påkrevd.

Behandling

Du bør forsøke reseptfrie smertestillende midler først, som for eksempel paracetamol i maksimal dose eller ibuprofen. Dersom dette ikke hjelper, bør du prøve NSAIDs (egentlig betennelsesdempende midler). NSAIDs finnes både som håndkjøpspreparat - for eksempel ibuprofen, naproksen eller ketoprofen - og som reseptbelagte medisiner. Disse hemmer effektivt prostaglandiner og demper derfor smertene og gir mindre kraftige blødninger. Et NSAID skal tas ved første tegn til smerter. Man kan prøve seg frem, men de fleste har god lindring ved å doble første dose. 

P-piller undertrykker eggløsningen, og dermed dannelsen av prostaglandiner, og lindrer smertene betydelig. Dersom du har behov for prevensjon, er p-piller svært gunstig å bruke siden du da oppnår både prevensjon og unngår menstruasjonssmerter. Det synes ikke å være noen særlig forskjell på de ulike p-pillenes virkning på menstruasjonssmertene. Litt eldre kvinner som har slike plager, kan eventuelt få satt inn hormonspiral.

Forøvrig finnes en lang rekke andre tiltak, alternativ medisin, som kan hjelpe noen. Fysisk aktivitet og varme pakninger kan hjelpe noen.

Prognosen

Dysmenoré er mest plagsomt i tenårene. Plagene avtar som regel fra 20 års alderen og etter barnefødsler.

Vil du vite mer?